Sosyal medya yasağı nedir? Özellikle Berat Albayrak'ın yeni doğan çocuğu üzerinden yapılan ahlaksız paylaşımların ardından sosyal medya düzenlemesi çokça konuşulmaya başlamıştı. Son olarak noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu. Sosyal medyanın sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Bu tür sosyal medya mecralarının kapatılmasını istiyoruz" demişti. Peki sosyal medya yasağı nedir? Sosyal medya düzenlemesi detayları belli oldu mu?

Sosyal medya yasağı nedir? 

Sosyal medyaya getirilecek düzenleme öncesinde vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında uygulanacak kısıtlamanın içeriği ve detayları merak konusu oldu. Dünün konusu olan sosyal medya düzenlemesi için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de destek vermiş ve düzenleme getirilene dek sosyal medya hesaplarını askıya aldığını ifade etmişti. Peki sosyal medya düzenlemesi nedir, sosyal medya düzenlemesi detayları belli mi?

Sosyal medya düzenlemesi nedir?

Dün yaptığımız haberde de bahsettiğimiz gibi sosyal medya düzenlemesi için örnek Avrupa ülkeleri olacak. Özellikle son aylarda uygulanmaya başlayan Fransa'daki sosyal medya kanunu rehber niteliği taşıyacak. 

Twitter başta olmak üzere önemli sosyal ağlara hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesi planlanıyor. 

Instagram ve Facebook gibi şirketlerin Türkiye’de ofis açmaya sıcak baktığı, Twitter’ın ise bu öneriye olumlu bir yaklaşımda bulunmadığı belirtiliyor.

Ayrıca Almanya'da olduğu gibi Facebook, Twitter, Reddit ve YouTube gibi platformlarda yer alan zararlı içeriklerin 24 saat içerisinde ortadan kaldırılması,kaldırılmaması halinde ağır para cezaları verileceği bildiriliyor.

Sahte hesap açılmasına da engel olunacak, yine de yapanlara ağır yaptırımlar uygulanacak.

Ayrıca Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi de konuyla ilgili bir yazı yazarak yasanın maddelerini şu şekilde sıraladı.

1- Sosyal medya platformlarına Türkiye’de ofis açma zorunluluğu getirilecek.

2- Böylece Türkiye’deki kazançlarından vergi vermeleri sağlanacak.

3- Sosyal medya hesapları gerçek kimlikler üzerinde açılacak. Böylece sahte hesapların önüne geçilecek.

4- Suç konusu olan paylaşımlar yapanlar hakkındaki bilgilerin, yargının talep etmesi durumunda sosyal medya platformları tarafından hızla verilmesi sağlanacak.

5- Nefret söylemine izin verilmeyecek.

Kanun teklifinin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı, 15 Temmuz'dan önce de yasalaştırılacağı belirtildi.