Tunç Başaran kimdir? 1938 yılında doğan ve filmleriyle Türk sinemasına damga vuran filmlerin yönetmeni Tunç Başaran hayatını kaybetti. Sevenleri ölüm haberinden sonra Tunç Başaran biyografisini araştırmaya başladı. Peki Tunç Başaran kimdir? Tunç Başaran neden öldü?

TUNÇ BAŞARAN KİMDİR?

81 yaşında hayatını kaybeden ünlü yönetmen Tunç Başaran'ın hayatı ve sinema kariyeri araştırılmaya başlandı. Piano Piano Bacaksız, Abuzer Kadayıf, Uçurtmayı Vurmasınlar ve Uzun İnce Bir Yol gibi birçok başarılı yapımda imzası bulunan Tunç Başaran gözlerini hayata yumdu. Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz ve Ertem Göreç gibi Türk sinemasının unutulmaz yönetmenlerinin yanında çıraklık yapan Tunç Başaran edebiyat fakültesinde okurken Memduh Ün'le tanışır ve 'ne öğrendiysem ondan öğrendim' der. İşte merak edilen yönleriyle Tunç Başaran biyografisi...

Tunç Başaran, 1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’un Fatih semtinde geçmiş. Yaşamını değiştiren yerin, eskiden Direklerarası adı verilen Şehzadebaşı olduğunu söyler; çünkü orada yedi sekiz sinema vardır. Altı yaşından itibaren o sinemalarda oynayan filmlerle haşır neşir olur. Sevgili dostu, yazar İslam Çupi’yle Fatih Kaymakamlığı karşısındaki Hava Şehitleri Parkı’nın parmaklıklarına oturur, seyrettikleri filmleri tartışırlar. Ona John Ford lâkabını takan da Çupi’dir. 17 yaşındayken evden kaçar. Amacı kaçak olarak bir şilebe binip Amerika’ya gitmektir. Sinemacı olacaktır ve Charlton Heston’u görecektir her nedense. Adapazarı’nda yakalanır.

tunç başaran kimdir

TUNÇ BAŞARAN FİLMLERİ

Reklam sektörüne geçer ve reklam filmleri çekmeye başlar. Bir süre sonra bu alanda bir numara olur. On beş yıl aradan sonra. yeniden sinema filmi yapma zamanı geldiğine inanır. Kazandığı bütün parayı senaryosunu da kendi yazdığı “Biri ve Diğerleri” adlı filme yatırır. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, ardından 1988’de İstanbul Film Festivali’nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü’nü getirir. Sonra “Uçurtmayı Vurmasınlar”ı (1989) yapar. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde kazandığı “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı olur. Arkasından “Piano Piano Bacaksız” (1991) filmi gelir. O da “Uçurtmayı Vurmasınlar”ın başarısını yakalar. “Uzun İnce Bir Yol” (1993), “Sen de Gitme” (1996), “Kaçıklık Diploması”(1998), “Abuzer Kadayıf” (2000) Başaran’ın uluslararası sinema tarihinde yerini almış filmleridir.

TUNÇ BAŞARAN NEDEN ÖLDÜ

Çektiği filmlerle Türk sinemasına adını altın harflerle yazdıran Tunç Başaran 81 yaşında hayatını kaybetti. Geride bıraktıklarıyla her zaman hatırlanacak ünlü yönetmenin neden öldüğü de merak ediliyor. Tunç Başaran neden öldü? 1938 yılında doğan Tunç Başaran Uçurtmayı Vurmasınlar ve Abuzer Kadayıf gibi filmleriyle tanınıyordu. Bugün hayata gözlerini yuman Tunç Başaran bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 

Editör: Haber Merkezi