Türkiye'de son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler tam 11 ili etkisi altına alarak büyük bir yıkıma neden olmuştu.

Zayıf, eski yapı stokunun olduğu ve bölgelerde yanlış yapılaşma nedeniyle yaşanan yıkımda binlerce ev yerle bir olurken 50 binin üzerinde vatandaşımız da hayatını kaybetti. Deprem tehlikesine dikkat çekilirken uzmanların değerlendirmeleri de önem kazandı. Son olarak deprem beklentileri ile 12'den vuran Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara'da beklenen büyük depremin 7,6 büyüklüğünde olabileceğini belirtti ve beklenen tehlikeyi de açıkladı.

 7,6'LIK DEPREM TAHMİNİ

Depremin büyüklüğüne ilişkin tahminde bulunan Profesör Dr. Şengör, bazı illerin büyük tehlike ile iç içe olduğuna dikkati çekerek İstanbul'da beklenen ve pek çok ili etkileyebilecek deprem hakkındaki uyarılarına devam etti.

Prof. Dr. Şengör, İstanbul'da beklenen Marmara Bölgesini büyük ölçüde etkileyecek olan depremin 7,6 büyüklüğünde olabileceğine işaret etti Daha öncesinde 7,2 ve 7,4 arası deprem beklentisinden bahsedildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Şengör, bunu bir gerekçe ile açıklayarak ''Silivri'den itibaren kırılmaya başlayıp İzmit'e doğru gelişebilir.

Hemen arkasından Tekirdağ'a doğru giden kol da kırılabilir" ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Şengör, çift depremin 1766 yılındada yaşandığını, Fatih Camii'nin de bu deprem sebebiyle yıkıldığını dile getirdi.

Adıyaman'da polis, meslektaşlarına ateş açtı: Kamuran Üçgül ve Gökhan Özer şehit oldu! Adıyaman'da polis, meslektaşlarına ateş açtı: Kamuran Üçgül ve Gökhan Özer şehit oldu!

''TAMAMEN GİDECEK''

Prof. Dr. Şengör, beklenen büyük depreme dair tahmini de açıkladı. Prof. Dr. Şengör, "Bakın fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından gidiyor.'' dediği açıklamasının devamında ''Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak.'' dedi.

 ''Tekirdağ - İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek.'' diyen Prof. Dr. Şengör, İstanbul'un doğusunun İzmit'e kadar gideceğinden bahsederek, ''Sizin bir sürü sanayiniz var orada. Marmara'nın güneyi etkilenmeyecek mi? Şiddetle etkilenecek. Bir Bursa ovasını, Balıkesir ovasını düşünün. Değil mi? Bunların hepsi etkilenecek. İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir." ifadelerini kullandı. İstanbul'da yaşanabilecek depremin büyük yıkıma yol açacağına değinen Prof. Dr. Şengör, yetkililerin acil kentsel dönüşüm planını devreye almasını talep ederken bağımsızlık için İstanbul'u korumanın şart olduğuna vurgu yaptı.

Editör: İrem Nur Kaya