Dünyaca ünlü yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi'nde olması beklenen İstanbul depremiyle ilgili Independent Türkçe’ye konuştu.

İstanbullular dikkat! Pazar günü o yollar trafiğe kapatılacak İstanbullular dikkat! Pazar günü o yollar trafiğe kapatılacak

Marmara Denizi’nde 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde deprem olabileceğini belirten Şengör, şunları söyledi:

“Fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından gidiyor. Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak. Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek.

İstanbul'un doğusu gitmeyecek mi İzmit'e kadar? O da gidecek. E, sizin bir sürü sanayiniz var orada. Marmara'nın güneyi etkilenmeyecek mi? Şiddetle etkilenecek. Bir Bursa ovasını, Balıkesir ovasını düşünün. Değil mi? Bunların hepsi etkilenecek.

İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir. Çünkü Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'nin bilgi ve becerileri bu depremin altından kalkmaya yetmeyecektir. Türkiye yardım isteyecektir. Dünya bu yardımı seve seve verir. Çünkü İstanbul mevzubahis."
 

Editör: Gürel Yurttaş