Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası Moskova'nın nükleer silah kullanımı için belirlediği doktrinde yaptıkları güncellemeyi paylaştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanımı için belirlediği doktrinde yaptıkları güncellemeye göre; Rusya Devleti, nükleer gücü olmayan bir ülkenin, nükleer güce sahip bir ülke desteğiyle Rusya'ya saldırması durumunda bunu 'ortak saldırı' olarak görecek.
Ukrayna, nükleer güce sahip olmayan bir ülke durumunda olsa dahi, diğer nükleer güce sahip ülkeler tarafından askeri olarak destekleniyor.Putin'in açıkladığı güncel nükleer doktrine göre, kendilerine karşı konvansiyonel füze saldırıları da nükleer silaha başvurmak için bir şart olarak kabul edilebilecek. Rus lider, topraklarına yönelik ve ülkenin egemenliği için 'kritik tehdit' olarak ifade edilebilecek yoğun füze atışı, savaş uçağı ve drone saldırılarının tespit edilmesi halinde, bunun nükleer silah kullanımı ihtimalini ortaya çıkarabileceğini söylüyor.
Putin'in nükleer silah açıklamasını, Ukrayna'nın müttefiklerinden aldığı uzun menzilli füzeleri Rus topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanma yönünde batıdan onay almaya çalıştığı esnada yaptı.Rus liderin nükleer silahlar ile ilgili açıklamalarına ilk tepkiyi, Zelenskiy’nin özel kalemi Andriy Yermak verdi. Yermak,konuyla ilgili ’Rusya'nın 'dünyanın gözünü korkutmak için nükleer şantaj yapmaktan başka elinden bir şey gelmiyor’ ifadelerini kullandı.
Putin nükleer silah kullanımını daha önce de gündeme getirmişti. Ukrayna ise bunun, kendi müttefiklerinin desteğini engelleme çabası olduğunu belirtmişti.Putin, "Nükleer silahlar, devletimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğinin en önemli garantisi" ifadelerini kullandı.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bugüne, nükleer güce sahip ülkeler caydırıcılık politikasıyla hareket ediyor. Bu politika genel itibariyle, nükleer silaha sahip bir ülkenin diğerine yönelik nükleer saldırısına, karşı tarafın aynı şekilde karşılık vereceği ve iki tarafın da tamamen yok olması ile sonuçlanacağı ilkesinden oluşuyor.
Putin, nükleer silahlara karşı Avrupalı devletlerin erken uyarı sistemi geliştirmediğini ve Avrupa'nın savunma konusunda zaafiyet yaşayacağını belirtiyor. Haziran ayında Ukrayna'ya destek veren Batı ülkelerini uyaran Putin, Rusya'nın, Avrupa ve hatta ABD'nin elindekilerin toplamından daha çok taktik nükleer silaha sahip olduğunu söylemişti.
Rusya'nın en büyük müttefiklerinden biri olan Çin, nükleer silahlar ile ilgili 'itidal' çağrısında bulunmuştu. İddialara göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rus lideri nükleer silah kullanımı konusunda uyarmıştı. Ancak Çin tarafından yapılan uyarılar, Vladimir Putin'i Güvenlik Konseyi toplantısından sonra nükleer silahlarla ilgili güncel doktrini açıklamaktan alıkoymadı.