İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yaparak, Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın bugün açılacağı ilgili bilgi aldıklarını bildirdi.

Açıklamada, "Eğer sınır açılırsa, yabancı vatandaşların Gazze'den ayrılması için ne kadar süreyle açık kalacağını bilmiyoruz" ifadesi kullandı.

Reuters haber ajansının Mısır devlet televizyonundan aktardığına göre, insani yardımların olduğu tırların Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek abluka altındaki Gazze Şeridi'ne geçmeye başladığı görüldü. Daha önce konuya ilişkin açıklama yapan bir güvenlik kaynağı ve insani yardım çalışanı, ilaç taşıyan tırların hazırlandığını ve sınır kapısının Mısır tarafındaki sınır görevlilerinin görev başında olduğunu söylemişti. Filistinli bir sınır görevlisi de kapının açıldığını ve BM tırlarının Gazze'ye geçtiğini bildirdi.

Büyükelçiliğin internet sitesinde paylaştığı ilgili güvenlik uyarısında, ‘pek çok kişinin sınırın açılması durumunda sınırdan geçmesinin beklendiği, Mısır’a girmek isteyen ABD vatandaşlarının sınırın iki tarafında da olası kaotik ve düzensiz bir ortam ile karşılaşmayı beklemesi gerektiği’ belirtildi.

Bölgedeki güvenlik ortamının ‘tahmin edilemez’ olduğunun aktarıldığı açıklamada , “Sınıra doğru gitmeyi ya da geçmeyi seçmeden önce kişisel güvenlik ve emniyetinizi değerlendirmelisiniz” denildi.

Gazze için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de bir Barış Zirvesi düzenlenecek. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antoni Guterres, 20 Ekim Cuma günü Refah Sınır Kapısı'na gelerek bir basın açıklaması yapmış, yardım tırlarının olabildiğince hızlı bir biçimde Gazze'ye doğru hareket etmesi gerektiğini söylemişti. 

Her gün anlamlı sayıda tırın Gazze'ye girmesi gerektiğini söyleyen Guterres, "Yardım sevkine getirilen şartları kaldırılması için tüm taraflarla aktif bir şekilde görüşüyoruz" demişti.

Netanyahu'yu yiyip bitiren ihtimal! Telefonu bir an olsun elinden düşürmüyor Netanyahu'yu yiyip bitiren ihtimal! Telefonu bir an olsun elinden düşürmüyor

Editör: Nehir Durdağı