ABD'de üniversitelerde İsrail karşıtı protestolar yayılıyor: Çok sayıda öğrenci gözaltında! ABD'de üniversitelerde İsrail karşıtı protestolar yayılıyor: Çok sayıda öğrenci gözaltında!

İsrail Başbakanlık Ofisi, rehinelerin takasının cuma gününden önce olmayacağını açıkladı. İsrailli yetkililer ilk olarak, esir takasının bu sabah başlayacağını duyurmuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken,rehinelerin durumuna ilişkin anlaşma sağlandı. İsrail, Hamas ile rehine takasına onay verdiğini açıkladı.İsrail Başbakanı Netanyahu, kabine toplantısının ardından gelişmeyi "zor ama doğru bir karar" şeklinde duyurdu. Rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını belirtti.

Yapılan anlaşmada bugün saat 10.00'da rehine takasının yapılacağı belirtildi. Filistin medyasının bildirdiğine göre, ateşkes için bekleyiş devam ederken, perşembe günü erken saatlerde Gazze'nin güneyindeki Han Yunus, İsrail saldırılarının hedefi oldu.İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, Hamas'ın elindeki en az 50 İsrailli ve yabancı rehinenin serbest bırakılmasıyla ilgili sürecin ilerlediğini ancak bunun cuma gününe kadar gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Rehine takasının ne zaman gerçekleşeceğine dair ise İsrail tarafından ilk açıklanan tarih değiştirildi.İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, rehine takasının cuma gününden önce gerçekleşmeyeceği belirtildi. Takasın varılan anlaşmaya uygun olarak yapılacağı aktarıldı.

Çatışmalara verilecek 4 günlük araya ilişkin tarihin değişip değişmediğine dair ise bilgi verilmedi.Hamas yönetimi de, çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşının yine aynı saatte yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, perşembe günü uygulamaya girmesi beklenen esir takası sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

Esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin "sürekli ilerleme kaydettiğini" aktaran Hanegbi, "Serbest bırakılma, taraflar arasındaki anlaşmanın orijinaline göre başlayacak ve bu cumadan önce olmayacak." ifadesini kullandı.

İsrail basını, söz konusu duyuruyu "gecikme" olarak değerlendirdi.İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, "Anlaşmanın uygulanmasındaki gecikme hakkında basına duyuru yapılmadan önce İsrailli esirlerin ailelerine bilgi verilmediği" belirtildi.

'24 saatlik gecikme'

Gecikmeye neyin sebep olduğu belli değil. Anlaşmanın perşembe gününden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Mısırlı bir güvenlik kaynağı Reuters'a verdiği söylemde, arabulucuların başlangıç saatinin sabah 10.00'da olmasını istediklerini söyledi.İsrail'in kamu yayıncısı Kan, anlaşmanın Hamas ve arabulucu Katar tarafından imzalanmaması nedeniyle 24 saatlik bir gecikme yaşandığını öne sürdü.


ABD'li yetkililere göre, aralarında üç yaşındaki Abigail Mor Idan'ın da bulunduğu üç Amerikalı, serbest bırakılması planlanan 50 rehine arasında yer alıyor.Serbest bırakılan her 10 rehine için çatışmalara fazladan bir günlük ara verilecek.

Editör: Nehir Durdağı