Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Koca, şunları söyledi:

SGK geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı! SGK geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!

"Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili yapamadığımız bazı konular var. Birincisi, hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin en düşük 6400’e çıkarılmasını; ikincisi, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılmasını; üçüncüsü, sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte 1’i olmasını; dördüncüsü, nöbet ücretlerinin düzenlenmesini; beşincisi, uzman aile hekimlerinin taban ücretinin uzman hekimlerle aynı olmasını; altıncısı ise Aile Sağlık Merkezleri birimlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılmasını tamamlayamadık. Bunları da desteklerinizde gerçekleştireceğiz.

Elektronik reçete kullanımı hayatı kolaylaştıran bir uygulamadır. Sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen yabancı hastalara reçete edilen ilaçların kendi ülkelerinde alınabilmesini veya bilgi edinmesini amaçlamaktadır. Örneğin, Katar'da, Kırgızistan'da, Kosova'da bir vatandaşımıza ilaç yazılmışsa bunu tanıyor ve hastamızın ilacını veriyoruz; benzer şekilde Katar, Kırgızistan ve Kosova vatandaşı bir hasta Türkiye'de tedavi olmuş ve kendisine reçete yazılmışsa o reçeteyi de Katar, Kırgızistan ve Kosova sağlık otoritesi tanıyor ve ilacını hastaya veriyor. Bu tür ikili anlaşmalar yapılan ülkelerde elektronik reçetelerin karşılıklı dillerde hazırlanıp kabul edilmesi anlaşmamız var.

Suriyelilere tekil bazda 2,6 milyon ameliyat, 1,1 milyon kişiye yapılmıştır, 12 yılda. Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3,2 milyon olarak biliyoruz. 600 binden fazla kişi geri dönmüştür, bu sayı da bunun içindedir. Yıllık ameliyat olan yabancıların oranı yüzde 3'tür. Vatandaşlarımıza ameliyat, sezaryen, sünnet gibi küçük müdahaleler yapılan ameliyatların oranı ise yüzde 5,5 civarındadır. Yani Suriyelilere yüzde 3, bizde yüzde 5,5. Özetle, ameliyat sayılarından, daha fazla Suriyelinin ülkemizde olduğunu çıkaramazsınız."

Bakan Koca, bir milletvekilinin, kendisinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "doktorların yurt dışına gitme sebebinin para olduğunu parmak hareketiyle anlattığı, bunun da doktorlara saygısızlık olduğu" yönündeki eleştirilerine yanıt verdi.

Hareketinden dolayı özür dilemesini gerektiren bir durumun olmadığını ancak meslektaşlarına bir açıklama yapması gerektiğini belirten Koca, "Benim oradaki kastım, yaşanan göçün gelişmiş ülkelere yani İngiltere, Almanya gibi ülkelere gelişmişlikleri sebebiyle değil... En çok hekim giden ülkeler hangileri biliyor musunuz? Katar, Dubai ve Kuveyt. Bu ülkeler içinde. Bu ülkelerin yüksek maaş dışında benim göremediğim, gelişmiş ülkelerden üstün bir tarafı mı var? Varsa buyurun söyleyin. Yine de kastımı yanlış anlayarak kırdığım bir meslektaşım varsa onlardan da özür dilerim." ifadelerini kullandı.

Editör: Gürel Yurttaş