Kanada'da görülen ve etkisini giderek artıran Salmonella salgını yetkilileri korkutmaya devam ediyor. Ülke genelinde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan vakaların ABD'den gelen soğanlarla ilişkili olduğu tespit edilmişti. Uzmanlar yaptıkları çalışmalarda soğanın yanı sıra ithal edilen şeftalilerde de Salmonella virüsünün olabileceğini belirtiyor. 

Ürünler toplatılcak

Kanada Gıda Denetleme Kurumu, halkı ABD menşeili şeftali almamaları konusunda uyarıyor. Kanada hükümeti, şeftali sevkiyatı yapan ABD’li şirketten ürünlerini toplaması çağrısı yaptı.

Öte yandan sağlık kurumu, ürünlerin toplu olarak satılmış ve bir marka adıyla satışa sunulmuş olabileceğini ifade ederek, Kanadalıları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Oluşturulan raporda, Prima Sweet Value Wawona, Sweet 2 Eat, Sweet O, Wawona, Wegmans ve Extrafresh dahil olmak üzere farklı etiketlere sahip 11 ürün marka listelendi. Sağlık Ajansı, Salmonella bulaşmış yiyeceklerin çürük görünmeyeceğini veya kokmayacağını ancak yine de virüs bulaştıracağını ifade etti.

Salgının yayılmasından endişe ediliyor

Ay başında Amerika Birleşik Devletleri'nde Kaliforniya merkezli bir şirket tarafından 50 eyalete dağıtılan ve bakteriyel salgın olan salmonella içerdiğinden şüphelenilen kırmızı soğanların piyasadan toplanmasına karar verilmiş, federal sağlık yetkilileri, 30 eyalette şu ana kadar yaklaşık 400 kişiye bulaşan salgınının kırmızı soğan tüketimiyle bağlantılı olduğunu ve Kaliforniya merkezli Thomson International Inc. of Bakersfield isimli şirketin olası kaynak olarak belirlendiğini bildirmişti. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, şirketin ajansı, potansiyel olarak kontamine olan kırmızı soğanla aynı ortamda tutulan diğer tüm soğan çeşitlerini de (beyaz, sarı ve tatlı) çapraz kontaminasyon riski nedeniyle toplatacağı konusunda bilgilendirdiğini aktarmıştı. 

Ağırlıkları 5 ile 50 kilo arasında değişen ve ABD'nin yanı sıra Kanada'ya da gönderilen ambalajlarının 1 Mayıs'tan itibaren sevk edildikleri belirlenmişti. 

Ölümcül bir hastalık

Ölümcül bakteriyel hastalık olarak bilinen salmonella, ishal, ateşlenme, karın ağrısı, kusma, baş dönmesi ve diğer semptomlar gösteriyor ve 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkıyor. Enfeksiyona yakalananların tedavisi 2 ile 4 hafta arasında değişiyor.

Türkiye için risk var mı?

Salmonella salgını şu anda Türkiye'de görülmedi, ancak ABD'den ithal edilen gıda ürünlerinde risk olduğu için vatandaşların dikkatli olmaları gerekiyor. Günlük meyve-sebze ihtiyacı şu anda ABD gibi ülkelerden sağlanmadığı için Türkiye'de risk oldukça düşük. Ancak virüsü alan bir Kanadalı'nın Türkiye'ye gelmesi salgın ihtimalini oluşturabilir.

Editör: Haber Merkezi