Antalya Konyaaltı sahilinde denize giren insanlar sosyal medya hesaplarından son zamanlarda elektrik akımına kapıldıklarını, bacaklarında ve kollarında şişlik meydana geldiğini yazdı. Yetkililere konuyu araştırmaları hakkında çağrıda bulundular.

DENİZDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Bir kadın denizden çıktıktan sonra vücudunda oluşan şişkinliği fotoğraflayıp Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'na göndermesinin ardından detaylı şekilde denize dalarak araştırma yapıldı.

SEBEBİ 'KNİDİ' DENİLEN CANLI

Vücuttaki şişkinliğe ve yanma, kaşınma hissine neden olan şeyin 'knidi' denilen canlının sebep olduğu belirlendi. Knidilerde, özel hücre organelleri bulunuyor. Bu özel hücreleri ile yakıcı iplikler fırlatarak avlarını uyuşturup yutarlar. Genellikle bahar ve sonbahar aylarında görülüp çoğalmaları da bu dönemde başladığı için, bu mevsimlerde denize giren insanlar elektrik çarpması gibi bir his yaşadığında paniğe kapılırlar. Genellikle şeffaf ve iplik gibi bir görüntüye sahip oldukları için de suyun üstünden görünmezler.

ŞOK ETKİSİ YARATIYORLAR

Değdiği yer şiştiğinde veya kaşınma, yanma hissettiğinizde amonyak veya alkol sürülmesinin faydalı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, dokundukları bölgelerde şok etkisi yaratacakları için bu dönemlerde denize tişörtle girilmesi gerektiğini, korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.