Bu durum, apandisit bölümünün yırtılmasına neden olabilmekle birlikte insan hayatını tehdit edebilecek bir komplikasyondur.

Karın ağrısı akut apandisitin en yaygın semptomudur. Ağrı genellikle, genellikle 12 ila 24 saat arasında bir süre boyunca, karnın sağ alt tarafına daha sonra hareket göbek yanında başlar. Hasta hareket ederse, derin nefes alırsa, öksürürse veya hapşırırsa ağrı sıklıkla kötüleşir.

Apandisitin diğer belirtileri şunlardır:

  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Kabızlık veya ishal
  • Düşük ateş
  • Karın şişliği / şişkinliği

İştah ve ateş kaybı apandisitin yaygın semptomları olmasına rağmen, tüm hastalarda bu semptomlar görülmemektedir.

Apandisitin kesin bir nedeni yoktur. Dışkının tıkanmasının olası bir nedeni olduğu düşünülmektedir. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler enfeksiyonla sonuçlanarak ek duvardaki dokuların şişmesine neden olabilir. Dışkı, yabancı bir nesne veya bazı nadir durumlarda bir tümör tıkanması, apandisitin en yaygın nedenidir. Apandisit bloke edildiğinde, organdaki normal bakteriler çoğalır ve şişmeye ve enfeksiyona neden olur.

Apandisit Teşhisi

Apandisit, klasik apandisit belirtileri ve fizik muayene (doktorun hastanın karnının muayenesi) ile teşhis edilir. Apandisit ile, sol alt karın bölgesinin derin palpasyonu sağ taraftaki alt karın kadranında ağrıya neden olur.

Apandisit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Laboratuar çalışması: Hiçbir kan testi apandisiti doğrulayamasa da, tipik olarak apandisit olan kişide yükselen beyaz kan hücresi sayısını kontrol etmek için laboratuvar analizi için bir kan örneği gönderilir. Bununla birlikte, apandisit ile normal seviyeler de olabilir ve diğer koşullarla yüksek seviyeler görülür. İdrar yolu enfeksiyonunu (veya hamileliği ) hastanın semptomlarının nedeni olarak elemek için bir idrar tahlili istenir.

Görüntüleme testleri: Teşhis kolayca konulamadığında görüntüleme testleri gerekir. Bir CT taraması karın ve pelvik apandisit neden olduğundan şüphelenilen karın ağrısı değerlendirilmesinde yardımcı olur. Ultrason taraması küçük çocuklarda, çocuğu BT taramalarından radyasyona maruz bırakmaktan kaçınmak için apandisiti test etmek maksatlı yaygın olarak kullanılır.

Apandisit Tedavisi

Doktorlar tipik olarak apandisiti çıkarmak için ameliyatla tedavi ederler. Cerrahlar genel anestezi olan bir hastanede ameliyatı yaparlar. Sürekli karın ağrınız, ateşiniz ve enfeksiyon belirtileri varsa doktorunuz ameliyat önerecektir. Ameliyat, apandisitin patlama olasılığını azaltır. Ameliyattan sonra çoğu hasta apandisitten tamamen iyileşir ve beslenme programında, egzersizlerinde veya yaşam tarzında değişiklik yapmaları gerekmez. Apandisit ne zaman geçer sorusunun cevabı, genellikle ameliyat ile alındıktan sonra olarak verilmektedir.

Apandisit rahatsızlığında mutlaka dikkat edilmesi gerekenler;

  • Apandisit rahatsızlığı sırasında vücut susuz bırakılmamalı, bol su içilmelidir. Bunun dışında doktorun vereceği ilaçlar ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  • Apandisit oluşumuna sebep olan iri ve sert meyve çekirdekleri tüketilmemelidir. Ameliyat olup apandisit aldırıldıktan sonra kabızlığa neden olacak yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.

Apandisit Ameliyatı

Apandisit için en iyi tedavi, apandisit rüptürlerinden önce apendektomi olarak adlandırılan apandisitin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat beklenirken hastaya hidratlı kalması için IV sıvı verilir. Hastanın yemek veya içmesine izin verilmez. Çünkü bunu yapmak ameliyat sırasında anestezi ile komplikasyonlara neden olabilir.

Ameliyat genellikle laparoskopi ile yapılır ve minimal invaziv bir işlemdir. Burada küçük "anahtar deliği" insizyonları karında yapılır ve ek cerrah tarafından yönlendirilen küçük bir kamera yardımı ile çıkarılır. Bazı durumlarda, eki çıkarmak için açık bir karın prosedürü (açık cerrahi) yapılması gerekir. Apandisit ameliyatı bazen bebeklerde, yaşlılarda ve genç kadınlarda yüksek oranlarda iltihaplanmayan bir apandisit (negatif apandistomi) ortaya çıkarır.

Gebelikte Apandisit

Hamile kadınlarda apandisit ağrısının karnın sağ üst tarafında olabileceğini, çünkü apandisit hamilelik sırasında rahmin baskısı ile yukarı doğru sıkıştırıldığı bilinmektedir.

Çocuklarda Apandisit

Apandisit çoğunlukla 5 ila 20 yaş arasındaki çocukları ve gençleri etkiler. Bebeklerde nadirdir. Bir çocuğun apandisit olup olmadığını öğrenmek için, doktor karnında ağrı ve hassasiyet belirtileri olup olmadığını inceleyecektir. Doktor kan testleri ve idrar testleri isteyecektir. Bazı çocuklar için ayrıca karın ve göğüs röntgeni, ultrason taraması yapılır. Çocuklar ile yaşlılar genellikle daha az belirti gösterir ya da belirtilerini yeterince farkedemezler. Bu da teşhislerini daha az belirgin hale getirir ve komplikasyon insidansını daha sık yapar.

Apandisit için hangi doktor ve hangi bölüme, ne zaman gidilmeli?

Apandisit, acil bakım gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Siz veya bir çocuğun apandisit olduğunu düşünüyorsanız en yakın hastanenin acil bölümüne şikayetinizi bildirmeniz gerekmektedir. Bu bölümde genel cerrahi doktorları müdahalede bulunacaktır.


 

Editör: Haber Merkezi