Aromaterapinin geçmişine baktığınızda 6000 yıl öncesine kadar uzanmak gerekiyor. Çok eski dönemlerden bu yana şifalı bitkilerin yağları ve kokuları kullanılarak gerçekleştirilen aromaterapi yöntemi, hem fiziksel hem de zihinsel anlamda önemli faydalar sunabiliyor. Çin, Hindistan, Roma, Yunan ve Mısır antik dönemlerinde şifa bulmak amacıyla tercih edilen bu yöntem günümüzde ise rahatlamak, stresten arınmak, vücudu ve zihni dinlendirmek gibi pek çok farklı amaçla uygulanıyor.

Elbette aromaterapinin temelinde masaj yağları olarak da bilinen uçucu yağlar ve sabit yağ çeşitleri bulunuyor. Çünkü bu yöntemin faydalarından istifade edebilmek için mutlaka aromaterapi yağlarının kullanımına ihtiyaç duyuluyor. Aromatik yağlardan iki farklı şekilde istifade ediliyor. Bunların ilki yağların cilt tarafından emilmesidir. Diğeri ise güzel kokularının duyulmasıdır. Her ikisi de bu yağların farklı faydalarından istifade edebilmeyi sağlıyor. Günümüzde kişinin beklentilerine ya da ihtiyaçlarına uygun olan bitki yağları seçilebiliyor. Hatta kişiye özel karışımlar bile hazırlanabiliyor. Bu sayede bitki yağlarının sunduğu faydalarla aromaterapinin etkilerinden maksimum düzeyde faydalanmak mümkün hale geliyor.

Her bir bitkinin vücuda ya da zihne olan faydaları değişebiliyor. Günümüzde aromaterapide en sık kullanılan yağ çeşitlerini ve ne gibi etkilerinin olduğunu birkaç örnekle açıklayabiliriz.

  • Biberiye Yağı

Yorgunluktan şikayet edenler için en ideal seçeneklerden biri kuşkusuz biberiye yağıdır. Çünkü bu yağ yorgunluğu gidererek kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bununla birlikte hafızayı güçlendirici bir etkisinin olduğu da biliniyor. Zihni harekete geçirmek ve bitkinlik hissinden arınmak için biberiye yağı ile aromaterapi gerçekleştirilebilir.

  •  Limon Yağı

Kokusunun ve aromasının kozmetik alanda da sıklıkla kullanıldığı limon yağı ferahlatıcı bir etkide bulunur. Son derece fresh bir kokuya sahip olması, limon yağının çok sık tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alıyor. Bu arada sakinleştirici ve canlandırıcı bir etkisinin olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Canlanmak ve zinde hissetmek isteyenler genellikle tercihini limon yağından yana kullanıyor.

  • Okaliptus Yağı ve Nane Yağı

Okaliptus bitkisinin yağı ile naneden elde edilen yağın etkilerinin benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu iki yağ solunum yollarının açılmasına katkıda bulunur. Bu nedenle burun tıkanıklığı ya da solunumda zorlanma gibi çeşitli şikayetlerin azalmasına katkıda bulunabilen yağlardır. Oldukça keskin bir kokuya sahip olmaları ise zihnin uyarılmasını sağlar ve bu da daha hızlı odaklanmak isteyenlerin imdadına yetişir. Odaklanmakta zorlananlar ya da zihin yorgunluğu nedeniyle düşünememekten şikayet edenler için nane yağı ile okaliptus yağı ideal bir seçim olabilir.

  • Lavanta Yağı ve Yasemin Yağı

Yasemin ve lavanta çiçeklerinden elde edilen yağların da benzer etkilerde bulunduğunu belirtelim. Özellikle stres ve gerginlik gibi şikayetleri olanlar için en ideal aromaterapi yağları lavanta yağı ve yasemin yağıdır. Çünkü stresi azaltır, kişinin kendini daha sakin, daha huzurlu hissetmesine yardımcı olur. Bazı kişilerde her türlü ağrıyı azaltıcı bir faydasının da olduğundan söz edebiliriz. Hafif düzeydeki depresyon şikayetlerinden arınmak noktasında da lavanta yağı ya da yasemin yağının olumlu etkilerinden faydalanılabilir.

  • Zencefil Yağı

Son dönemde aromaterapi yağı çeşitleri arasında en sık tercih edilenlerden biri haline gelen zencefil yağının özel bir faydası var. O da kas ağrılarını azaltıyor olması ve beraberinde kişiye zindelik kazandırmasıdır. Kişinin kendini daha enerjik ve dinamik hissetmesine yardımcı olur. Dolayısıyla kent yaşantısının getirdiği ortak şikayetlerden biri olan kronik yorgunluktan arınmak için zencefil yağı en ideal seçeneklerden biridir.

  • Portakal Yağı

Masaj terapilerinde sıklıkla tercih edilen portakal yağının da stresi azaltıcı bir etkisi bulunuyor. Yoğun stres altında olanlar aromaterapi ya da masaj gibi uygulamalardan faydalanmak istediklerinde portakal yağından rahatlıkla istifade edebilir. Stres gibi olumsuz duyguları ferahlama ve huzur gibi olumlu duygulara dönüştürmek noktasında portakal yağının en başarılı aromatik yağ çeşitlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

  • Ardıç Yağı

Taze bir aromaya sahip olan ardıç yağının en belirgin etkisi sakinleştiriyor olmasıdır. Havanın temizlenmesine ve arınmasına katkıda bulunuyor olması nedeniyle oda kokusu olarak da sıklıkla kullanılır. Eklem ve kas ağrıları üzerinde hafifletici bir etkisinin olduğunu da söyleyebiliriz.

  • Adaçayı Yağı

Yatıştırıcı ve huzur verici etkilere sahip olan yağ çeşitlerinden biri de adaçayı yağıdır. Cilt için büyük faydalar sunması ise kozmetik sektöründe de adaçayı yağının kullanılmasını beraberinde getiriyor.

Elbette aromaterapide kullanılan yağ çeşitleri sadece sıraladıklarımızdan ibaret değil. Çok daha fazla sayıda bitkiden uçucu yağlar ve sabit yağlar elde edilebiliyor. Bu yağlar kimi zaman birbiri ile karıştırılabiliyor ve böylelikle aynı anda birkaç farklı faydadan istifade etmek de mümkün olabiliyor. Peki, aromaterapi yağlarını daha yakından incelemek ve uygun fiyatla satın almak için ne yapmalı?

Alfheimaromaterapi.com adresi aromaterapi yağ çeşitlerini yılın tüm dönemlerinde en uygun fiyatla satın alabileceğiniz adreslerin başında geliyor. masaj yağlarından sabit yağ çeşitlerine, uçucu yağlardan aromaterapide kullanılan ve oldukça ender bulunan yağ çeşitlerine kadar aradığınız tüm bitki yağlarını bu siteden temin edebiliyorsunuz. Ürünlerin % 100 doğal ve saf olması da dikkat çekiyor.

Editör: Haber Merkezi