Çabuk yaşlandırıyor, sinire strese davetiye çıkarıyor, iş hayatındaki tempoyu düşürüyor. Bunların hepsi uykusuzluktan. Sağlıklı bir yaşam için iyi beslenmenin yanı sıra en önemli noktalardan biri de kaliteli bir uyku. Eğer uzmanlara göre gece yeterli uyumazsak halsiz, mutsuz ve gergin oluyoruz.

"EN AZ 6 SAAT KESİNTİSİZ UYKU"

Uzm. Dr. Bengi Bahar Demirbağ, kalitesiz uykunun sosyal yaşam ve iş yaşamında olumsuzluklar yaratacağını belirterek, "6 saat kesintisiz bir uyku en az gerekli. Bu süreç yeterince tamamlanamadığı için gündüz bazı şeyler aksayacaktır. İş performanslarımız azalır. Dikkatle ilgili hatalar yapabiliriz. Sinirli olabiliriz. Çevremizdekileri kırabiliriz. Depresif bir mizacımız olur. Az uyumak ve uykusuzluk aynı zamanda hızlı yaşlanmaya sebep oluyor." dedi.

SEBEBİ BÜYÜME HORMONU

Uykusuzluğun zararlı olduğunu bilmeyen yok. Ama bir şey var ki o da uykusuz kalındığında hızlı yaşlanmanın sürpriz olmayacağı... Çünkü uzmanlara göre yetersiz uyuyanlar, kaliteli uyuyanlara kıyasla çok daha hızlı yaşlanıyor. Sebebi ise büyüme hormonu. Bu hormon gece aktifken, gündüz yavaşlıyor. Yavaşlaması da yaşlanmayı hızlandırıyor. Az uyumanın bir zararı daha var. Gün içinde sürekli atıştırma isteği geldiğinden dolayı vücut kilo almaya da daha müsait hale geliyor. 

Editör: Haber Merkezi