Sosyal medyada büyük kitlesi bulunan ve insanları besin içerikleri hakkında bilgilendirmeye çalışan Gıda Dedektifi adlı hesaba her gün onlarca şikayet geliyor. Şikayetleri paylaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışan Gıda Dedektifi sayfası, bu kez de BİM mağazalarındaki gerçeği ortaya çıkardı.

"BİM, Kırınkıl markalı balık krakerleri toplatma kararı aldı" HABERİNİ OKUYUN

Türkçe içerikte yazılmamış

BİM mağazalarında Bifa Bisküvi tarafından fason olarak üretilen Krınkıl Balık Kraker'in içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşenin ham maddesi pes dedirtti. Ayrıca krakerin içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşen, kraker paketinin Türkçe içeriğinde yer almazken, Fransızca içerikte bulunduğu da görüldü. Bu durumun etiket mevzuatına aykırı olduğu da belirtildi.

BİM yetkililerinden açıklama geldi

Ortadoğu Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan BİM yetkilileri, Türkiye'de satışı yapılan Krınkıl balık krakerin içerisinde L-sistein adlı maddenin yer almadığını, Fas'a ihraç edilen ve Bifa Bisküvi tarafından üretimi yapılan krakerin içerik etiketinin yanlış basılması sebebiyle sadece Fransızca çevirisinde böyle bir olay yaşandığı belirtti. 

Yetkililer ayrıca Krınkıl balık krakerin analiz raporunu da Ortadoğu Gazetesi'yle paylaştı.

uygulamamızı indirin:

 

Hammadde saç ve domuz kılı

Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre, L-sistein adlı maddenin, Asya'da özellikle Çin'de insan saçından ve domuz kılından hidroliz yoluyla elde edilen, küresel pazarda yıllık 5000 tonluk büyük bir pazar hacmine sahip olduğu, ayrıca Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda kullanımının yasaklandığı aktarıldı.

"Köfteci Yusuf domuz eti için Sami Duvarbaşı açıklama yaptı" HABERİNİ OKUYUN

Ekmeklik unda bile yasak

Özellikle hammaddesi açısından tartışmalı olan L-sistein adlı bileşenin Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda bile yasaklanmasına rağmen özellikle en çok çocuklar tarafından tüketilen bu krakerin içinde bulunması tartışma konusu oldu.

ÖZEL HABER

Editör: Haber Merkezi