Eklemlerinizi çıtlatmak hoşunuza gidebilir. Ancak bazı durumlarda, boynunuzu kıtlatmak bir arteri yırtabilir. Hiçbir çaba göstermeden boynunuz sürekli çıtlıyorsa, kaslarınızı gevşetmede iyi geldiğini düşünebilirsiniz. Hatta bazen ağrılarınızı bile geçirebilir. Ancak bu kısa süreli rahatlama için boynunuzu sürekli kıtlatmak çok ciddi kalıcı sonuçlara yol açabilir. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir olay yaşandı. Natalie Kunicki adlı kişi sürekli boynunu kıtlattığı için felç geçirdi.

İNMEYE NEDEN OLABİLİR

Kıtlatma esnasında eklem yüzeyi geçici olarak ayrılır ve hava kabarcığı oluşturur. Bu hareket arterin iç kısmında küçük bir yırtılmaya sebebiyet verebilir. Böylece kan pıhtılaşmasına yol açılır. Bu pıhtılar kendi kendini tedavi edebilir. Fakat bazı durumlarda pıhtılaşma, aşağı akıştaki bir arterde tıkanma riskini artırır. Bunun sonucunda beyne giden kan akımı kesilerek iskemik inme oluşur. 

SAVUNMASIZ KALIR

 Boyundaki iki ana arterimizin (vertebral arterler) birleşmesi sonucu beynin arkasını kanla besleyen baziler arteri oluşur. Boynumuzu bükerken veya döndürürken, bu arterler gerilir ve ani durumlara karşı savunmasız kalır. Sürekli boyun çıtlatmak, omurlar arasındaki eklemleri bir arada tutan ligamanları da zayıflatabilir. Böylece daha geniş boyun hareketine izin verir ve arterler yaralanmaya karşı daha savunmasız kalır. Ancak felç oluşumunun tek nedeni boyun çıtlatması olduğu anlamına gelmez.

Çeviri: Burcu Çetin

Editör: Haber Merkezi