Kış aylarında özellikle salgın dönemlerinde yaşanan grip ve beraberinde getirdiği burun tıkanıklarının çözümü için sıklıkla tercih edilen burun spreylerinin kalıcı hasar yarattığı öğrenildi.

Kalıcı hasar bırakıyor

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Kenan Selçuk Tuncay, burun spreylerinin burunda kalıcı hasarlar meydana getirdiğini söyledi. Burun tıkanıklığı tedavisinde direkt bu yöntemi tercih eden insanların burunlarında kalıcı hasar oluşması riskinin yüksek olduğu öğrenildi.

Fizyolojik mekanizmaları yok ediyor

BAU Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Kenan Selçuk Tuncay “Bazı burun spreyleri uzun süre kullanıldığında burundaki normal olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı olarak yok ettiği için şikayetlerinin daha da artmasına ve hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir. Her burun spreyi için bunu söylemek kesinlikle doğru değildir. Bu yüzden biz KBB uzmanları hastalarımıza kendi başlarına eczaneden bir burun spreyi alıp kullanmalarını tavsiye etmeyiz. Mutlaka bir KBB uzmanının önerdiği ilacı önerdiği süre boyunca kullanması bu konuda çok önemlidir” ifadelerini kullanarak bilinçsizce ilaç alımı ve tüketiminin de hata olduğunu belirtti. 

Editör: Haber Merkezi