05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Canan Karatay o kuruyemiş için uyardı: Hayatımda bir kere bile yemedim

Canan Karatay o kuruyemiş için uyardı: Hayatımda bir kere bile yemedim

ç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, ülkemizin ithal ettiği bazı kuruyemişlerin insan sağlığını tehdit edebileceği konusunda uyardı.

Canan Karatay, yurt dışından getirilen kaju ve brezilya cevizine, depolarda daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri için endüstriyel bir gaz olan bromür gazının sıkıldığını söyledi.

Bromür gazı, yalnızca solunduğu zaman bile zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca gözde, ciltte ve akciğerlerde de kalıcı hasara neden olabilir. 

Bu iki kuruyemişin ilaçlı olduğunu öne süren Karatay, ''Ben hayatımda bir kere yememişimdir. Fındık, fıstık varken neden kaju yiyeyim'' dedi.

Anavatanı Brezilya ve Hindistan olan kaju, yüksek kalori içermesi nedeniyle kilo problemine yol açabilir. Alerjik reaksiyonları da tetikleyebilen kajuyu, fıstık alerjisi olanların tüketmemesi tavsiye edilir.

Aşırı tüketim halinde cilt sorunlarına neden olabilen kaju, sivilce oluşumunu artırabilir. Ek olarak ameliyat olacak hastaların da yaklaşık 3 hafta kadar öncesinden bu meyveyi yemeyi bırakması önerilir. Aksi takdirde kandaki şeker oranını etkilediği için çeşitli sorunlara yol açabileceği düşünülür. Kavrulan kaju, içeriğindeki yüksek tuz nedeniyle tansiyon hastaları açısından da risk oluşturabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *