Cinsel hayatın doğru yönetilmesi yaşam içerisinde olası hastalıkların ve onlarla gelen antijen testi ya da cybh testi gibi aşamaların minimum ölçüde azalması yönünde etkilidir. Bulaşıcı hastalıkların sağlıklı kişilere geçiş yollarının çok çeşitli olmasının yanında en çok görülen cinsel bulaş, korunmasız ve partner sayısının fazlalığı ile ilişkili olarak artış gösterir. 

Kişi bulaşın yayma konusunda risk taşıdığı gibi gebelik durumlarında bebeğe de nüfuz eden hastalıkların varlığı cinsel hayatın doğru planlanması için bilinmesi gereken önemli konulardır.

CHYB Testi Nedir?

Cybh testi, kültür numunelerinin mikroskobik incelemesi ile serolojik testler ile yapılabileceği; multipleks pcr testleri gibi detaylı testler ile gerçekleştirilir. Halk sağlığı korumak, sadece cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisi için değil üreme sağlığı içinde oldukça önemlidir.

CHYB Testi Kimlerden İstenir?

Hekimlerin chyb testi istemeleri için kişinin belirtileri ile başvurmaları, bazen belirti olmaksızın şüphelendikleri ilişki durumlarında ve aileden gelen kalıtsal bir cinsel hastalık varlığında herkesten istenebilir.

CYBH Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulan hastalık belirtileri:

-Genital bölgede yanma, kaşıntı, kızarıklık, lenf bezlerinde şişlik, koku

-İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma

-Sarılık, kilo kaybı, ateş ve ishal

-İlişki sırasında ağrı 

Bu belirtiler olmaksızın bulaş yaşanması da olası olup, korunmasız ve parterin sağlık bilgisine hâkim olunmadığı durumlarda CYBH testi yaptırılabilir.

Cybh Tedavi Yöntemleri

Halk sağlığı açısında risk teşkil eden ve nesillere etki edebilecek kalıtsal hastalıklara dönüşen cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde, ilaç tedavilerinin yanı sıra hasta takibi oldukça önemlidir. İlaçla yapılan tedaviler yanı sıra harici merhem uygulamaları gibi bulguları giderecek semptomatik tedaviler mevcuttur. Hastalığın tanısı sonrası yöntem hekim tarafından belirlenip yönetilir bir süreçtir.

Check Up Nedir?

Kişilerin genel sağlık durumlarını öğrenmek amacıyla belirli aralıklarda yönelikledir sağlık taramalarıdır. Herhangi bir hastalık verisi olmaksızın yapılabileceği gibi, kronik hastalıklarda ya da kalıtsal risk teşkil eden durumlarda check up hizmetinden faydalanabileceği gibi check up fiyatları ve check up paket içerikleri en çok araştırılan sağlık konuları arasında yer alır.

Check Up Paketinde Neleri Kapsar?

Standart bir check up paketinin kapsamı kan ve idrar numuneleri üzerinde yapılan laboratuvar incelemeleri, efor ve EKG gibi performans değerlendirmeleri ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri kullanılanlar olarak kategorize edilebilir. Tam kan tahlili, şeker, kolesterol, vitamin, mineral, hormon testleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi standart bir hizmet sunar. Doktor muayenesi ardından sırayla yürütülen bu sürece ilave olarak kanser taraması gibi ilave tetkikler istenebilir. Standart paket ücretleri yanında ilave taramalarla check up fiyatları farklılık gösterecektir.

Check Up Fiyatları?

Check up standart paket içerikleri her sağlık kuruluşunda aynı olmakla birlikte, ilave tarama ücretleri, kurumun fiyat politikası ve bulunduğu şehir ve zaman zaman yapılan kampanyalar gibi dönemsel değişiklikler ile check up fiyatları yerinden doğru şekilde öğrenilebilir. Sağlık güvencesi kapsamı, kurum anlaşmaları gibi farklılıklar da bu hizmetin kişi bazında değişik fiyat sıkılası ile karşılaşması durumunu doğurur.

HIV p24 Antijen Testi

HIV p24 antijen testi, kanda yer alan HIV virüsünün etrafını çevreleyen ve bir protein olan p24 antijenin tespiti yapılan kan testidir. HIV test ya da antijen testi olarak isimlendirilir. Bulaş sonrasında belirli bir süre içerinde yapılması gereken kan testidir. Hiv antikor oluşumu ve p24 antijenin vücutta ki görünür varlığına ilişkin kritik dönemler olmakla birlikte laboratuvar süreci, tanı ve tedavi sürecinde hekim ve hasta bilgi akışı prosedürünü yakinen yürütür.

HIV p24 Antijen Testi Yaptırmalı mıyım?

Şüpheli görülen bir cinsel temas sonrası iki hafta içerisinde test yaptırılabilir. HIV tespiti için antijen testi haricinde farklı testler de yaptırılabileceği gibi, cinsel yollar bulaşan hastalıklara önlem almak ve şüpheli durumlarda hekime başvurmak son derece önemlidir.

Editör: Haber Merkezi