Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışmada, koronavirüsten yüksek ölümlerin görüldüğü İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki ölüm vakalarında D vitamini seviyelerinin diğer ülkelerdeki vakalarla kıyaslandığında daha düşük olduğu tespit edildi.

Raporda, araştırma grubu başkanı Vadim Backman’ın, "Analizimiz, Kovid-19’a yakalanmayı engellemese de D vitamini yeterli hastaların ölüm oranlarının yarı yarıya daha düşük olacağını ve komplikasyonları azaltabileceğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Backman, Kovid-19’a karşı daha savunmasız olan Afro-Amerikalılar ve vitamin eksikliğinin yaygın görüldüğü yaşlı hastalar için D vitamini takviyesinin şimdilik ek tedavi olarak kullanılabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, raporda virüse karşı tüm insanları D vitamini almaya yönlendirmek için erken olduğu, vitaminin doğru dozda alınmazsa yan etkilerinin bulunabileceği ve nihai sonuçlar için araştırmanın derinleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

D vitamini nelerde var?

Peki D vitamini nelerde var?  D vitamini öncelikle güneş ışığında var. Günün belirli bölümlerinde güneş ışığı almanın D vitamini için çok önemli olduğu özellikle belirtiliyor. Ayrıca şu yiyeceklerde D vitamini bulunuyor:

- Yağlı balıklar (Ton balığı, somon, uskumru gibi)

- Mantar

- Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt

- Tereyağı

- Portakal suyu

- Yumurta sarısı

- Tahıl

- Sığır karaciğeri

- Morina yağı

- Tatlı patates

- Maydanoz

- Isırganotu

- Yulaf