Kaşıntıyla başlıyor, ardından vücutta kızarıklıklar oluşmaya başlıyor. Doktora gidildiğinde de alerji ilaçları veriliyor, tedavi uygulanıyor ancak bir türlü geçmek bilmiyor. 

Son dönemlerde kaşıntı şikayetleriyle doktora başvuranların sayısında büyük bir artış var. Hastalığın adı ise 'uyuz'. Bütün hastanelerde uyuz vakalarının sayısı hatrı sayılır derecede artmaya başladı. Uyuz paraziti vücuda yerleşiyor. Sonrası ise bitmek bilmeyen bir kaşıntı halini alıyor.

EN AZ 60 DERECEDE YIKANMALI

Uzmanlara göre uyuzdan korunmanın en önemli yolu temizlik. Özellikle de sıklıkla kıyafetlerin, çarşaf ve nevresimlerin en az 60 derecede yıkanması gerekiyor. Ama 'tüm evi nasıl yıkayacağım' diye düşünüyorsanız onun için de başka bir formül var. Evde kullanmadığınız gardolapta bekleyen çarşafları, kıyafetleri poşete koyarak ağzını bağladıktan sonra en az 3 gün bir kenarda parazitler yok olana kadar beklemeniz yeterli. 

DİRENÇ GÖSTERİYOR

Uzm. Dr. Zahide Eriş Eken uyuz vakalarıyla ilgili şunları söyledi: "Geceleri kaşıntı şikayeti yoğun olur. Hatta bu şikayetlerle dahiliye uzmanına ve acile başvuranlar bile olabiliyor. Fakat hiçbir tedaviye yanıt vermeyen bir kaşıntı durumu oluyor. Tedavi için kükürtlü sabunlar kullanılabilirdi, eski zamanlarda da sıklıkla kullanılımış fakat şu an bildiğimiz ilaçlara direnç geliştirme söz konusu olduğu için malesef işe yaramayabiliyor."