Diyabet hastalarına müjde geldi. Müjdenin adı ise yapay pankreas cihazı. İğne yapmadan vücuttaki insülini dengeliyor ve artık Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. Hatta yakın gelecekte de SGK kapsamında olacak. Yapay pankreas cihazı iğnesiz insülinin devrini açıyor. Hasta artık parmağını delip ölçmek yerine cep telefonunu açıp oradan öğrenebiliyor.

GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINACAK

Yapay pankreas kandaki şeker düzeyini ölçüyor. Uygun miktarda hormon salgılayarak bu düzeyin normal seviyede kalmasını sağlıyor. Yapay pankreas cihazı hastanın kan şekeri çok düşerse ya da yükselirse yani riskli bir durum tespiti yaparsa doktora ve aileden 6 kişiye de uyarı mesajı gönderiyor. Cihazın hastaya maliyeti ise aylık 500 lira. 6 ay içerisinde de geri ödeme kapsamına alınacak.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Yapay pankreas görevini gören küçük bir cihaz bulunuyor. Bu cihazın içine insülin enjekte ediliyor. Set halinde çıkıyor. 200 ünite insülin alıyor. 3 günde bir değiştirilmesi gerekiyor. Hazneye insülin dolduruluyor ve bluetooth cihazı ile birbirine bağlantı kurduktan sonra cilde yapıştırılıyor. Yapay pankreası böylelikle taklit ediyor. Şeker düştüğünde insülin gönderimini kesiyor. Şeker yükseldiğinde de size uyarı veriyor. 

Editör: Haber Merkezi