Alt ve üst diş normalde birbiriyle temas halindedir. Üst çene ön dişleri alt dişlere göre az seviyede öndedir. Üst çene ve alt çenenin birbirine uyumsuzluğu insanlarda hem estetik açıdan hem de fonksiyonel olarak rahatsızlıklara neden olur. Prof. Dr. Kemal Uğurlu deformasyonların düzeltilmesinde ve dişleri normal pozisyonuna getirilmesinde çene ameliyatı uygular.

Estetik Rahatsızlık

Cerrahi işlem ile dişler normal pozisyonlarına birbirleri ile temas eden şekle getirilir. Operasyonda çene kemiğinin hangi plan çerçevesinde ve ne kadar hareketlendirilebileceği hesaplanır. Çene ameliyatı işlemleri ağız içinden genel anestezi altında gerçekleştirilir. Çene kemiklerinin kesilerek hareketi ameliyat aşamasında sağlanır. Plaklar ile tespit yapılarak dereceli olarak takılan vidalar ile çenenin hareketi sağlanır. Operasyondan sonra plaklar kullanılır ve bu şekilde hastanın beslenmesi sağlanır.

İyileşme Süreci

Operasyondan sonra kemik kesilerinin iyileşmesi yaklaşık olarak 6 hafta sürer. Bu süre içerisinde alt ve üst çene birbirine elastik fiksasyon ile temas halinde tutturulur. Çene ameliyatı uygulaması dişsizlik problemini de ortadan kaldırır. Ameliyatın türüne bağlı olarak operasyon 3 ile 6 saat arasında değişir. Prof. Dr. Kemal Uğurlu tarafından yapılan operasyonlarda;

  • Alt ve üst çenenin birbirine göre farklı uzunluklarda olması
  • Yüz ile uyumsuzluğu
  • Ön dişlerin kapanmaması
  • Alt çene ve yüzde asimetrik bozukluk
  • Alt çenenin belirsiz olması
  • Üst çenenin sarkıklığı
  • Diş etlerinin fazla görünmesi
  • Çene ucunu ilgilendiren şekil bozukluklarına müdahale edilir.

Kemik Uzatma Yöntemi

Çene ameliyatı sonrası yüzde şişlik ve kızarıklar oluşması doğaldır. Hastada geçici olarak kısmi his kaybı yaşanabilir ancak yaşanan bu belirtiler 2 hafta içerisinde geçer. Çene cerrahisi alanındaki en önemli gelişme ortopedi genellikle bacak uzatma da kullanılan kemik uzatma tekniğinin kullanılmasıdır. Prof. Dr. Kemal Uğurlu tarafından yapılan çene ameliyatı ile kullanılan yöntem sayesinde çocuklarda meydana gelen çene kısalıkları ve yüzün yetersiz gelişimi düzeltilebilir. Kaza ya da tümörden kaynaklanan büyük kemik kayıpları tedavi edilebilir.

Editör: Haber Merkezi