05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Dönere at eti, lahmacuna böbrek eti koydular: Çayı ise boyayla yaptılar!

Dönere at eti, lahmacuna böbrek eti koydular: Çayı ise boyayla yaptılar!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın düzenli olarak ifşa ettiği hileli ürünler ve firmalar listesinde yine at eti, tırnaklı hayvan ve gıda boyası gibi maddeler yer aldı. Son açıklanan listede 91 firmaya ait 113 taklit ve tağşiş ürünü ifşa edildi

Gıdada sahtecilik yapan 91 firmaya ait 113 ürün, dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinden açıklandı. Bu açıklama ile ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1609 firmaya ait 3 bin 605 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunuldu. Ancak denetimlere ve bakanlığın ifşasına rağmen bazı üreticilerin hala yasa dışı yollara başvurması vatandaşın da tepkisine neden oldu.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerin bulunduğu listede, et ve et ürünlerinden, alkollü ve alkolsüz içeceklere, baldan baharatlara, çaydan kahveye, zeytinyağından süt ve süt ürünlerine, enerji içeceklerinden çikolataya uzun bir liste yer aldı.

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde yapılan denetimlerin büyük payı olduğu açıklandı.

Sucukta kanatlı eti

2020’nin 5. taklit ve tağşiş listesinde et ve et ürünlerine ciddi biçimde yer verildi. Çiğ kanatlı dönerde at eti, dana sucuk ve çiğ dana etinde tek tırnaklı eti (at, domuz, katır, eşek), pişmemiş köftede sakatat, (kalp, taşlık, dalak), pişmiş lahmacunda kalp, böbrek, karaciğer, taşlık, pişmiş Adana’da dalak, çiğ Adana’da kanatlı eti, sucukta, baş ve kanatlı eti, kıymada kanatlı eti tespit edildi.

Bal tartışma konusu

Yıllardır tartışılan bal bu listede yine yerini aldı ve denetimlerde sahte bal ortaya çıktı. Baharatlarda, boya, bitki, çay ve kahvelerde boya - gıda boyası ve ilaç etken maddesi bulundu. Zeytinyağına 27 maddelik yer ayrılan listede taklit ürünlere rastlandı. Süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi. Enerji içeceği ve takviye edici gıdalarda ise iktidarsızlık ve erektil disfonksiyon gibi erkek cinsel fonksiyon problemlerinin tedavisinde kullanılan bir madde olan sildenafil bulundu.

Alkollü içeceğe kozmetik alkolü

Alkollü içeceklerde durum çok ciddi bir boyuta taşındı. Çünkü bu içkilerde kozmetikte kullanılan alkollere sonradan ilave edilen tersiyer butil alkol denilen ve gıda alkolünde kesinlikle bulunmaması gereken bir maddeye rastlandı. Alkolsüz İçkiler ile çikolata ve kakaolarda ilaç etken maddesi bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *