Sebze ve meyveleri kışın tüketmek için yapılan ev yapımı konservelerin hayat kurtardığı bir gerçek. Ancak sağlığınız için konserve yaparken dikkatli olmanızda büyük fayda var.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, evde yapılan konservelerde dikkat edilmediği takdirde ölüme kadar götüren büyük tehlikeyi anlattı. Sebzeler türüne göre farklı derecelerde kaynatılması gerekiyor. Eğer kuralına uygun yapılmayıp bakteri oluşumu engellenmezse, kas felcine sebep olabilen ve ölüme bile yol açabilen 'clostridium botulinum' adlı bakteri ortaya çıkıyor.

KAS FELCİNE YOL AÇIYOR

Konservede kullanılacak sebzelerin taze ve küflü olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gönen, 'clostridium botulinum' adlı bakterinin ev yapımı konservelerde daha fazla risk barındırdığına işaret ederek, "Bu bakteri toksini botoksta da kullanılan bir toksin ve kas felcine yol açıyor. 12-72 saat içinde kendini gösteriyor. Kusma, bulantı, karın ağrısı gibi nörolojik durumlarla karşılaşıyoruz. Kendini 72 saat sonra da gösterebiliyor. Ciddi bir kas tutulumuyla ortaya çıkıyor ve zamanında müdahale edilmeyip, erken tedavi edilmezse ölümlere yol açabiliyor" dedi.

SEBZE VE MEYVELER BELLİ DERECELERDE KAYNATILMALI

Bu bakterinin yok edilebilmesi için sebzeler belirli derecelerde kaynatılmalı.

Fasulye ve bezelye gibi asiti düşük olan sebzeler düdüklü tencerelerde 15-20 dakika kaynatılmalı.

Domates ve meyvelerin ise 100 derecede 15-20 dakika kaynatılıp kullanılması gerekiyor.

KAPAKLARA DA DİKKAT EDİLMELİ
! BOMBELEŞME VARSA...

Sebze ve meyveler haricinde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da kapaklar. Konserve kapakları da 20 dakika kadar kaynatılması ve bir kere kullanılması gerekiyor. Kapakta bombeleşme veya sızıntı olduğunu görürseniz bu bakterinin ürediğini gösterir. Tüketilmeden, tadına bile bakılmadan direk çöpe atılması gerekiyor.

Fatma Gönen, konserve açıldıktan sonra 10 dakika kaynatılırsa bakteri oluşumunun tamamen engellendiğini belirterek, "Konserve açıldıktan sonra dolapta en fazla 3-4 gün muhafaza edilebilir. Açılmamış bir konservenin 6 ay kadar saklama süresi var" diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi