ABD’de bilim insanları, özellikle ağır yaralanma vakalarında hasta kaybını önlemek için denedikleri hastayı, anabiyoz (geçici ölüm) halinde tekrar yaşama döndürme yöntemini başarıyla uygulamaya başladı.

HASTA VE DOKTOR ZAMAN KAZANIYOR

Ağır yaralanmalarda vücut fonksiyonları çalışır vaziyette olduğundan kan kaybı ve hastanın ölümü çabuk gerçekleşebiliyor. Geçici ölüme sokulan hastalar normalde 5 ila 10 dakikada hayatını kaybedebilirken, bu yöntemle 2 saate kadar zaman kazanan doktorlar sorunun kaynağına hızlı müdahale edebiliyor. Çabuk ilerleyen (akut) kan kayıplarının nedenini araştırma süresi tanıyan bu yöntemde başlangıçta kanın tümü soğutuluyor, ardından beyin fonksiyonları durduğunda operasyon başlıyor ve bitiminde tekrar hastanın kalbi çalıştırılıp vücut ısısı dengeleniyor.

HASTA VEYA YAKININ ONAYI BEKLENMEYECEK

Şu an test aşamasında olan uygulama Baltimore’da Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Samuel Tisherman ve ekibi tarafından yönetiliyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin onayladığı yöntem, hayatını kaybetmek üzere olan hastanın onayına gerek duymadan devreye sokulacak.