Her ne kadar sağlıklı bir gözünüz olduğunu düşünseniz de, bazı belirtiler göz sağlığınızın iyi olmadığı konusunda size ipuçları verebilir. Bunlar arasında göz sulanması, göz kamaşması, göz ağrısı gibi belirtiler de bulunuyor. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız acilen bir doktora başvurmanız gerekiyor.

İşte göz sağlığı için ciddiye almanız gereken o belirtiler...

Göz sulanması

Gözlerin sulanması ya da sürekli yaşlanması, genellikle toz, duman, polen gibi maddelere alerjik bir reaksiyon olarak bilinir. Çok ciddiye alınmayan bir durum olsa da alerjisi bulunulan maddelere sık maruz kalmak ve bu konuyla alakalı herhangi bir tedaviye başvurmamak gözde hasara yol açabilir.

Dalgalı görme

Dalgalı olarak görmeye başlamışsanız ve yaş olarak ilerlemişseniz “Makula Dejenerasyonu" adı da verilen halk arasında sarı nokta kaybı olarak bilinen rahatsızlığa yakalanmış olma ihtimaliniz olabilir. Göz merkezinde bulunan noktaların etkilenerek ciddi derecede görme kaybına yol açabilecek bu belirtiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız muhakkak bir göz doktoruna başvurmalısınız.

Gözlerde batma

Göz kuruluğu, üveit ya da göz kapağı bozukluğu gibi rahatsızlıklar, gözlerde batma belirtisi ile sinyal veriyor olabilir. Sürekli masa başında çalışıyorsanız bu tarz rahatsızlıklara sahip olduğunuzu ya da menopoz dönemine yaklaşmış bir kadınsanız menopozunuzun başladığını gösteren bu belirtiye sahipseniz muhakkak bir doktora görünün.

Gölgeler ve uçuşan noktalar

Güneşe baktığımızda, telefon gibi ani bir ışık patlamasına maruz kaldığımızda görülen ışık tanecikleri, bu tarz durumlardan sonra görülünce normal karşılanabilir. Fakat sık görülen ışık tanecikleri aynı zamanda arada gölgelenen görüş ve benzeri semptomlarla birlikte yaşandığında “retina dekolmanı” adı verilen bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Göz kamaşması

Bir zamanlar net olan görüşünüz yaş ilerledikçe kötüleşmeye başlar. Bu bir noktaya kadar doğaldır ancak göz merceği bulanıklaşmaya başladığında, katarakta neden olur ve görmeyi zorlaştırır. Semptomlar ışıkların etrafında haleler görmek, aşırı parlamak nesneler, bulanık görüş, ışık duyarlılığı, gece sürüşte zorlanma ve bir gözde çift görmek olabilir.

Ağrı

Yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlarda sık rastlanan bir şey olduğu için gözlerin ağrıması ilginç bir belirti olarak gösterilmez. Fakat sık yaşanan göz ağrıları, yüksek ihtimalle bir rahatsızlığın belirtisidir. Ağrının şiddeti ve sıklığı arttıysa, bir göz doktoruna görünmelisiniz.

Işığa karşı duyarlılık

Işığa karşı normal insanlardan daha hassas bir gözünü varsa, Oküler herpes virüsünü yani bir diğer adıyla uçuk virüsünü taşıyor olabilirsiniz. Aynı zamanda katarakt, enfeksiyon hatta migren gibi rahatsızlıklara da sahip olma ihtimaliniz olabilir.

Editör: Haber Merkezi