Kış ayları geldi, grip vakalarındaki artış yüzde 100'ün üzerine çıktı. Özellikle de çocuklar grip şikayeti nedeniyle hastanelere gelerek tedavi olmaya başladı.

CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR

Kişiden kişiye tokalaşma, öksürük gibi durumlarda kolayca bulaşan enfeksiyon hastalığı önemsenmediği takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Grip enfeksiyonu 65 yaş üzerindeki kişiler, çocuklar ve kronik hastalardaysa bazen menenjit ve zatürre gibi ciddi hastalıklara kadar ilerleyebiliyor.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Uzmanlara göre gripten korunmak için hijyen kurallarına tam uymamız gerekiyor. Eller sık sık, bol köpüklü ve bol sabunlu yıkanmalı, temas edilen günlük yaşamdaki yüzeyler, lavabolar, banyolar kapı kolları sık sık çamaşır suyuyla dezenfekte edilmeli. Tek kullanımlık kağıt mendiller kullanılmalı. Diğer taraftan da özellikle C vitamini başta olmak üzere gripten koruyucu diğer besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçirmek de enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlıyor.

GRİBE YAKALANDIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ?

Bol sıvı, yatak istirahati ve doğru beslenme, düzenli uyku her hastalıkta olduğu gibi çok önemli. Gribe spesifik bir takım ilaçlar var ama hekim kontrolünde ve hastane bazında verilebilen ilaçlar. Onlrın mutlaka doktor denetiminde kullanılması gerekiyor. Uzmanlar özellikle bağışıklık sistemi baskı altında olan kişiler içinse grip aşısını öneriyor.