British Medical Journal'da yayınlanan çalışmada, ortalama yaşları 62 olan, 40 yaş ve üstü yaklaşık 36.400 erişkinde fiziksel aktivite ve ölüm oranlarına bakıldı.

Yaşamları 6 yıl boyunca takip edildi ve bu süre zarfında 2.149 kişi öldü.

SEVİYELERE AYRILDI

Çalışmanın başlangıcında, aktivite seviyeleri ve fiziksel hareketleri izleyen cihazlar kullanıldı. Yavaş yürüme, hızlı yürüme, çim biçme gibi “yavaş aktivite” ve güç gerektiren “yoğun aktivite” seviyelerine ayrıldı.

AKTİVİTE ARTTIKÇA ÖLÜMLER AZALDI

Araştırmacılar, yoğunluğa bakılmaksızın herhangi bir fiziksel aktivite seviyesinin, önemli ölçüde daha düşük bir erken ölüm riski ile bağlantılı olabileceğini buldu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, aktivite arttıkça ölümler hızla azaldı.

EV İŞİ ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTABİLİR

Günde yaklaşık beş saat boyunca hafif aktivite yapan veya günde 24 dakika boyunca yavaş ya da şiddetli aktivite yapan kişiler, sağlık açısından en fazla ilerlemeyi kaydetti.

Araştırmacılar aynı zamanda hareketsiz davranışlara da baktılar ve dokuz buçuk saat veya daha fazla oturanların daha yüksek erken ölüm riskine sahip oldukları belirlendi. Yemek pişirme veya bulaşık yıkama gibi hafif faaliyetler erken ölüm riskini azaltabilir.