Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, düzenli olarak çay içen insanların, içmeyenlere oranla daha beyin bölgeleri daha iyi organize oluyor. Yani beyni yaşa bağlı bozulmaya karşı koruyan sağlıklı bilişsel işlevlerle ilişkisi bulunuyor.

DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE BİRBİRİNE BAĞLI

60 yaş ve üzeri 36 yetişkinin nörolojik görüntüleme verileri analiz edildi. Üzerinde araştırma yapılan kişilerin çay tüketimine ek olarak sağlık, yaşam biçimi ve psikolojik sağlık gibi faktörleri de ele alındı. 

25 yıl boyunca haftada en az 4 kere yeşil, oolong veya siyah çay tüketen katılımcıların beyin bölgelerinin 'daha etkin bir şekilde birbirine bağlı' olduğu ortaya çıktı. 

'YAŞA BAĞLI GERİLEMEYE KARŞI KORUYUCU ETKİSİ VAR'

Araştırma ekibinin lideri Feng Lei, “Elde ettiğimiz sonuçlar çay içmenin beyin yapısına olumlu katkı sunduğuna dair ilk kanıtları ortaya koruyor ve düzenli çay içmenin beyin organizasyonunda yaşa bağlı gerilemeye karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor” dedi.

Harvard Tıp Fakültesi’ne göre çay tüketiminin, özellikle de yeşil çayın, beyin sağlığına iyi gelmesine ilaveten kalp hastalığı, kanser ve diyabet riskinin düşük olmasıyla da bağlantısı bulunuyor. 

Editör: Haber Merkezi