Hipermetrop bir göz kuşudur. Hipermetropta göze gelen ışınlar, ağ tabakanın arkasında odaklanmaktadır. Hipermetrop sorunuyla karşı karşıya kalan bireyler, uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilirken yakındaki nesneleri görme konusunda çeşitli sorunlarla karşılaşır. Normalde göze gelen ışınlar göz bebeğinden geçip merceğe gelerek mercekte kırılırlar. Ardından retina üzerinde ters bir görüntü oluşturmaları gerekmektedir.

Fakat çeşitli nedenlerden ötürü hipermetrop hastalarında ışın, retinaya değil de arka kısma gelir. Bu durumda kişi, yakındaki nesneleri net bir şekilde göremez. Kişinin sağlıklı bir görüş elde etmesini engelleyen göz sorunlarından biri olan hipermetrop nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop, göz ön-arka çapının normalden çok daha kısa olması nedeniyle ortaya çıkan bir göz kusurudur. Bu kişiler, yakını net göremezken uzağı net bir şekilde görebilir. Hipermetropta temel olarak kornea ve mercekte kırılan ışıkların görme merkezinin arka kısmında odaklandığı görülmektedir.

Hipermetrop probleminin genellikle çocukluk döneminde görüldüğü bilinmektedir. Göz yuvarlakları normal kişilere göre daha küçük olan hastalar, bir şeyler okurken oldukça zorlanmaktadır. Genellikle harflerin iç içe geçtiklerini, satırın kaydığını ifade ettiklerini de belirtmek mümkündür. Peki hipermetrobun belirtileri nelerdir, nasıl ve hangi yöntemler ile tedavi edilebilir?

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?

Yakını görememe sorunu olarak da bilinen hipermetropta çeşitli semptomlar görülmektedir. Bu semptomları genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Göz tembelliği
  • Gözde yorgunluk ve kızarıklığın görülmesi
  • Gece bulanık görme
  • Gözlerde gerginlik hissi
  • Odaklanmada çeşitli zorlukların yaşanması
  • Göz kapağı kenarında kızarıklıkların meydana gelmesi

Bu ve bunun gibi belirtilerle kendini gösteren ve kişinin yakındaki nesneleri net görememesine neden olan hipermetrop, bazı kişilerde herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz kontrolü, hipermetrobun erkenden teşhis edilmesini olanaklı hale getirmektedir.

Hipermetrop Neden Olur?

Özellikle çocukluk dönemlerinde meydana gelen hipermetrobun görülmesinin temel nedeni, kornea ve mercekte kırılmış olan ışığın görme merkezinin arkasında odaklanmasıdır. Bu durum, gözde görme ile ilgili çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Her ne kadar hipermetrobun “yakını görme sorunu” olduğu bilinse de bu sorunla karşı karşıya kalan hastalardan bazılarının hem yakını hem de uzağı sorunsuz bir şekilde gördükleri bilinmektedir.

Hipermetrop Tanısı Nasıl Konulur?

Hipermetrop tanısı konulurken derinlikli bir şekilde göz muayenesinin yapılması oldukça önemlidir. Kişilerin yakını görme keskinliğinde azalmanın meydana gelmiş olması, korneada düzlük görülmesi, göz küresinin normalden küçük olması gibi durumlar; hipermetroba işaret edebildiği için yapılan muayenelerle bu tür problemlerin görülüp görülmediği net bir şekilde belirlenmelidir.

Yapılan tetkikler ile hastada hipermetrobun olduğu belirlenir. Muayene sırasında refraktorme olarak tanımlanan cihaz kullanılır ve hipermetrop dereceleri belirlenir. Peki hipermetrobun tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?

Hipermetrobun tedavisinde ilk önce sorunun derecesi belirlenir. Eğer hastanın hipermetrop derecesi düşükse, düzenli aralıklarla takip yapılarak sorunun kontrol altına alınması sağlanır. Hipermetrobun derecesi fazlaysa, bu durumda çeşitli tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekli olabilmektedir. Sıklıkla gözlük tedavisine başvurulmakta olup gözlük hem ulaşılabilir hem de oldukça ekonomik bir tedavi yöntemidir.

Hipermetropta derece oldukça yüksekse bu durumda gözlük, etkili bir tedavi yöntemi olmayacaktır. Çünkü derecenin artmasıyla birlikte gözlük camının da kalınlaştığı görülmektedir. Bu durum ise hastanın kaliteli bir şekilde görememesine neden olur. Genellikle yüksek derecenin görüldüğü hastalarda kontakt lens tedavisi tercih edilir. Gözlükten çok daha etkili bir yöntem olan kontakt lens, kişinin çok daha rahat bir kullanım elde etmesini sağlar. Bu nedenle lensin sıklıkla tercih edildiğini belirtmek mümkündür.

Editör: Haber Merkezi