İmmün plazma tedavisi nedir? İmmün plazma tedavisinde risk var mı? Sağlık Bakanlığı resmi Twitter hesabından koronavirüs tedavisi yöntemi olan immün plazma tedavisine ilişkin bilgileri paylaştı. Merak edilen soruları yanıtladı. Peki İmmün plazma tedavisi nedir? İmmün plazma tedavisinde risk var mı?

İmmün plazma tedavisi nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın twitter hesabında yapılan paylaşıma göre, immun plazma tedavisi, COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalardan kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.

İmmün plazma tedavisinde risk var mı?

İmmün plazma tedavisinde bağışın sağlık açısından hiçbir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi sırasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem sırasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.

İmmün plazma tedavisi ücretli midir?

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada immün plazma tedavisinin ücretsiz olduğu ve tüm masrafların bakanlık tarafından karşılandığı bildirildi.

İmmün plazma tedavisinde süreç nasıl işler?

Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi form doldurur ve muayene edilir. Bağışçıdan kan alınarak laboratuvar testleri uygulanır. Test sonuçları uygun olan bağışçı adaylarından aferez edilen yöntemle kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. 45-60 dakika süren bir işlemdir.

Ayrıca, immün plazma bağışının, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi kabul edilmek kaydıyla 7-10 günde bir olmak üzere, bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabildiği kaydedildi.