Ülkemizde sokak lezzeti kültürünün en önemli parçalarından midye için konuşan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Erkan Özden midye tüketimi konusunda İstanbul halkını uyardı.

BAKANLIĞIN ONAYLADIĞI YERLERDEN TOPLAYIN

Bakanlığın onayladığı yerlerin haricinde kaçak şekilde toplanan midyeler kontrolsüzce tüketiciye sunuluyor, özellikle Tuzla Tersaneler bölgesinde bir grubun kendi olanaklarıyla denize girip midye çıkardığı görüntüler bölgenin suyu kirli metaller ve atıklarla karıştığı için gündeme gelmişti. Prof Dr. Özden bu kirli atıkların midyeye etkisi üzerine “Suyu filtre ederek beslendiği için, suda mevcut bulunan tüm kimyasal ve mikrobiyolojik kirliliği bünyesine alan indikatör bir mikroorganizma. Yani o bölgede bir kirlik söz konusu ise midyeyi biz indikatör olarak değerlendiriyoruz. Bu anlamda birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor" açıklamasında bulundu ve sudaki bütün kimyasal maddeleri içerisinde tuttuğunu dile getirdi.

BİRÇOK HASTALIĞI BERABERİNDE GETİREBİLİR

Fabrikalaşmanın yoğun olduğu yerlerdeki denizlerden midye toplanmaması gerektiğini söyleyen Özden, içerisine yerleşen kimyasalların mikrobiyolojik kirliliğe sebep olabileceğini ve yavaş yavaş ilerleyerek rota virüs, hepatit, kolera gibi rahatsızlıklar meydana getirebileceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi