İstanbul ormanlarında kış aylarının etkisini göstermesiyle birlikte ortaya çıkan böcek türü, ağaçları öldürdüğü gibi insan ve hayvan sağlığını da tehdit ediyor.

AĞAÇLARDAN BESLENİYOR

İstanbul’da kış aylarında ortaya çıkan çam kese böceklerinin artışı, ağaçların sağlığını etkiliyor. Ormanlık alanların azalmasında büyük pay sahibi olan çam kese böcekleri özelikle Aydos Ormanında ağaçların birçoğunu öldürdüğü gibi insan sağlığını da tehlikeye atıyor. Ağaçlar içerisinde yuva kurarak ağaçların dal ve yapraklarındaki ağacın kullandığı besini tüketerek ağaçların sağlığını kaybetmesine ve çürümesine neden oluyor.

ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLUYOR

Ağaçlar üzerinde bıraktıkları toksinlerle insan sağlığını tehdit eden çam kese böcekleri, tüylerinden ağaca geçen kimyasallarla ormanlık alanlarda sık bulunan insanlarda ciddi alerjik tepkilere neden oluyor. Evcil hayvan sahiplerinin hayvanı gezdirme amaçlı çıkardığı ormanlarda özellikle kedi ve köpeklerin böceklerle çok yakın temasta bulunması ölüme varan alerjilere neden oluyor.

VİRÜS GELİŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ

Araştırmalar sonucu çam kese böceğinden örnekler alıp virüs geliştirmeyi amaçlayan Dr. Ahmet Katı, "Çam kese böceğiyle biyolojik mücadele amacıyla ormanlarda çam kese böceği toplamaya çıktık. Burada belli bölgelerde çam kese böceklerine rastladık. Karadeniz ve Akdeniz'de salgınlar söz konusu olmuştu. İstanbul'un birkaç noktasında da biz tespit etmiş olduk. Bu böcek yumurta bırakarak tırtıla, sonra kelebeğe dönüp sonra tekrar yumurta bırakarak ormanlarda ciddi zarar sebebiyet vermekte.Biz bu böcekle virüs mücadelesi geliştirmek amacıyla numune topluyoruz. Numuneleri laboratuvarda hasta edecek ajan geliştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi