Türk Mühendik ve Mimarlar Odaları Birliği Çevre Mühendikleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu'nu açıkladı.

Bozoğlu'nun açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle: 

- İnsan sağlığı ve doğa için risk olan kömürlü termik santrallerin olduğu Yatağan, Kangal gibi bölgelerdeki istasyonların bir kısmında ölçüm yapılmaması ve bu santrallerin etkisini tespit etmesi gereken istasyonlarda tüm kirlilik parametrelerinin (PM 2,5) ölçülmemesi dikkat çekicidir.

- KOVID-19 salgını ile kent merkezlerinde trafikten kaynaklı kirliliğin geçici olarak, ısınma kaynaklı kirliliğin ise mevsimsel olarak her yıl olduğu gibi azaldığı görülmektedir.

- Ancak bu durum geçicidir. 2014‘den bu yana hava kalitesine dair yayımladığımız raporlar incelendiğinde, neredeyse bütün kentlerimizde hava kalitesinin her yıl gittikçe kötüleştiği ve beş yıldır üst üste tüm şehirlerde kirli hava solunduğu görülebilmektedir.

- 30 büyükşehir yanında Zonguldak'a da KOVİD-19 nedeniyle kısıtlamalar getirilmiştir. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın uzun süredir hava kirliliğine maruz kalmaları olduğu unutulmamalıdır.

- Hava kirliliği, solunum yolu hastalıklarını yaratmakla beraber insan bedenini zayıflatması nedeniyle KOVID-19 gibi hastalıkların daha da ölümcül veya hasarlı olmasına neden olmaktadır.

- Hava kirliliğinin azalması için kalıcı çözümler gerekmektedir. Ülkemizde ve tüm dünyada KOVID-19 salgını yaygınlığı sürdürmesine ve hava kirliliğinin azaldığına dair bilgi paylaşımlarına rağmen, hava kirliliğini kalıcı olarak azaltacak ve ortadan kaldıracak önlemlerin, planların, uygulamaların paylaşılmamış olması geleceğe umutla bakmamıza engel olmaktadır.

Rapora göre en riskli iller şöyle sıralandı:


Bursa

Adana

Ankara

İstanbul

Iğdır

Şırnak

Muş

Manisa

Kahramanmaraş

Karabük

Çanakkale

Denizli

Zonguldak

Edirne

Şanlıurfa

Editör: Haber Merkezi