Posta TV'den Bahar Saygılıer'in sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak, oruç tutarken susuzluk çekmemek ve açlık yaşamamak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.

Ak, şu ifadeleri kullandı:

- Oruç tutarken mide, bağırsak sistemi ve mide arınır. Temizlenir, rahatlar. Oruç tutmak karaciğer için de bir detoks niteliğindedir.

- Oruç tutmanın faydalarını elde edebilmek için beslenme çok önemlidir.

- 5 besin grubunu yani süt, et, tahıl, sebze ve meyveyi eksik etmemek gerekiyor. Aksi halde bu kadar uzun süren açlıkta eğer doğru yapılmazsa vücut bunu kıtlık olarak algılıyor ve metobolizma hızını yavaşlatıyor.

- Sahura kalkmayanlar büyük hata yapıyor. Sahura kalkmadan oruç tutulursa, sindirim problemleri baş gösterebilir. Reflü atakları yaşanabilir. Mide gerginliği, hazımsızlık, kabızlık sorunu çıkabilir. Kilo alımı artar.

- Sahur için ideal beslenme bol proteinli bir kahvaltıdır. İçinde yumurta, peynir, salatalık, domatesin olduğu, 1 veya 2 dilim ekmekli Türk kahvaltısı ideal olanıdır.

- Sıklıkla yapılan hatalardan biri de sahurda börek, çörek, beyaz ekmek gibi karbonhidratları tüketmektir. Sahurda makarna da yanlış. Bunların hepsi beyaz undan yapıldığı için kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek uyandıktan sonra ani açlık krizlerine yol açabilir.

- Sahurda bir adet taze meyve susuzluğu engeller. Avakado tokluğu desteklemek için harika olur. 

- Kuru meyveler ve hurma iftara saklanmalıdır. Pide ve beyaz ekmek de iftarda yenmelidir. 

- Pastırma, sucuk, salam gibi işlenmiş gıdalar sahurda tüketilmemelidir. Çünkü susuzluğa neden olur.