Azerbaycan kökenli Jahid Şahbazov alanında uzman olduğu şaşılık konusunda uyarılarını şu şekilde ifade etti: “Şaşılık erken yaşlarda gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ile tedavi edilmeye başlandığı zaman olumlu sonuçları elde etmek mümkündür. Çocukluk çağında farkedilmeyen ya da muayene edilmeyen kişi bazı sorunlarla karşılaşabilir. Özellikle de ileri düzey şaşılıkta göz kası felcine rastlanabilir. Görme kayıplarına kadar giden bu rahatsızlıkta şaşılık şüphesi varsa mutlaka çocukken muayene ettirilmelidir. Aksi takdirde tedavisi edilemeyen hastalıklarla karşılaşmak olasıdır.”

“Şaşılık Şüphesi Varsa Çocukken Muayene Şart”

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı JahidŞahbazov şaşılık rahatsızlığı için çocuk yaşlarda muayene olunması gerektiğini şu cümleleriyle destekledi: “Şaşılık çocukluk dönemlerinde kolayca farkedilebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle de içe doğru kaymalar ebeveynler tarafından farkedilir. Bu durumlarda çocukların en az 3 yaşına kadar tedavi edilmesi gerektir. Eğer ebeveynde ya da yakın çevrede şaşılık gözlemleniyorsa 1 yaş ve öncesinde muayenenin yapılmasının daha önemli olduğunu belirtmek isterim. Çocukların muayenesi ayrıntılı bir şekilde yapılmalı ve eğer şaşılık tespit edilirse erken süreçte tedavisine başlanmalıdır. Şaşılık muayenesi tıp dilinde fundoskopi olarak adlandırılmaktadır. Kısacası tedavinin olumlu sonuçlanması için çocukların ilk 3 yaşına kadar muayeneye getirilmeleri oldukça önemlidir.”

“Tedavi Görme Yetisinin Yanı Sıra Kişinin Psikolojik Durumu İçin De Önemlidir”

Şaşılık alanında uzman olan Azerbaycanlı JahidŞahbazovşaşılık tedavisinin görmenin yanı sıra kişinin psikolojik açıdan da önemini şu cümlelerle vurguluyor: “Şaşılık görme yetisini olumsuz olarak etkileyen ve genelde çocukluk dönemlerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Eğer tedavisine geç kalınırsa çocukluk yaştan yetişkinliğe kadar kişi psikolojik saldırılara maruz kalabilir. Bu rahatsızlık özellikle de kişinin sosyal çevresindeki rolünü büyük oranda zedeliyor. Çocuğun okula başlaması durumunda alaylar edilerek özgüven düşüklüğüne neden olabiliyor. Bu nedenle çocuk okula başlamadan şaşılık tedavisine başlamalıdır. Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Bu tedavi sürecinde gerekli yöntemler uygulanarak kısa sürede rahatsızlığın giderilmesi amaçlanır. Gözlük ve cerrahi uygulamalar şaşılıkta tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır.”

Editör: Haber Merkezi