Kayısısıyla meşhur ilimiz Malatya’da Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un  öncü olduğu proje sonucu kayısı çekirdeği, kanser hastaları için yeni bir takviye gıda olacak.

PATENTİ ALINDI

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un çalışmaları sonucu “Prebiyotik Kayısı Ektresi Tesisi” kurulmasıyla birlikte kayısı çekirdeklerinin gıda takviyesi halinde kanser hastaları için bir önleyici olabileceği söyleniyor. Turgut Özal Üniversitesi ve DAP’ın ortaklaşa çalışması sonucu ortaya çıkan ürün için Rektör Karabulut, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurunun yapıldığını, olumlu geri dönüşlerin alındığını dile getirdi.

KANSER TEDAVİSİNDE GIDA TAKVİYESİ

Acı kayısı çekirdeğinde siyanür maddesinin bulunduğunu söyleyen Karabulut, “Bildiğiniz üzere acı kayısı çekirdeğinde siyanür maddesinin var olduğu düşünülerek insanlar bunu farklı algılayabilirler. Ama biz bunu tamamen siyanürsüzleştirerek içerisindeki aktif antioksidanlar dediğimiz sağlığa faydalı kısmını elde ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ürünün stres üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Karabulut, seviye atlamış kanser hastalıklarında dahi beslenme programına eklenebilecek bir destek gıda olduğunu dile getirdi.

YAŞLANDIRMAYI GECİKTİRİYOR

Karabulut, kayısı çekirdeği içerisinde ciltte yenilenmeyi sağlayan ve ağrıyı dindiren maddelerin de bulunduğunu, bu maddelerin de işlenip takviye haline getirileceğini söyledi. Karabulut, bu ürünlerden kazanılan paranın ise Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerine burs olarak geri verileceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi