Karın germe ameliyatı, her iki cinsiyette görülen, karın kaslarının gevşemesi sorununa çözüm getiren fakat kadınlarda daha yaygın uygulanan cerrahi operasyondur. Gebelik sonrasında veya aşırı kilo alıp verme durumunda bollaşan karın derisini toparlamak ve karın bölgesini sıkılaştırmak için karın germe estetiğine başvurulur. Operasyon esnasında karın bölgesinde bulunan fazla yağ ve sarkmış deri alınır ve hastanın karın bölgesi dümdüz bir görünüme sahip olur.

Tıpta abdominoplasti olarak adlandırılan karın germe, orta ve alt karın bölgesindeki yağ dokusuna ve fazla deriye odaklanır. Karın bölgesinde oluşan yağlanmanın basit bir işlem uygulanarak ortadan kaldırıldığı karın germe estetiği, şişmanlık için bir tedavi yöntemi değildir. Karın bölgesindeki kasları güçlendirmek için yapılır. Daha çok kadınlarda ortaya çıkan gebelik sonrası veya aşırı kilo alıp verme dönemlerinden sonra karın bölgesinde oluşan sarkmayı yok etmek için uygulanan cerrahi işlemdir.

Op. Dr. Leyla Arvas’a göre karın germe ameliyatı, yaygın olarak uygulanan estetik cerrahi operasyonları arasında ikinci sırada gelmektedir. Hastanın karın bölgesinde bulunan mevcut yağ oranına ve sarkıklık derecesine göre, tam karın germe ameliyatı ve mini karın germe ameliyatı olarak ikiye ayrılır.

Karın germe ameliyatı kimlere yapılır?

Karın germe ameliyatı, spesifik bir yaş grubuna hizmet eden bir uygulama değildir. Fakat öncelikli olarak adlandırılan belli başlı hasta grupları mevcuttur. Genellikle çoğul hamilelik sonrası göbek bölgesinde yağlanmaya bağlı sarkmalar meydana gelen kişiler bu gruba dâhil edilir. Bunun dışında, karın derisi fazla olan ve sarkma görülen bireyler bu ameliyat için uygundur.

Karın gerdirme estetiği bir zayıflama yöntemi değildir. Bu nedenle fazla kilosu olan sağlıksız kişilerin normal kilolarına inmeden bu operasyonu geçirmesi tavsiye edilmez. Hamile kalmayı planlayan anne adayları için de karın germe ameliyatı önerilmez. Operasyon sırasında sıkılaştırılan kas dokusu yeni gebelik sonrası eski haline dönebilir.

Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?

Karın germe ameliyatı birden fazla aşamadan meydana gelir. Karın germe ameliyatı genel anestezi altında hastanede yapılır. Öncelikle bikini bölgesi içinde iki yana uzanan ve göbek deliği çevresinde bir kesi hattı oluşturulur. Bu kesi hattından gevşemiş ve sarkmış deri kaldırılarak altındaki kaslar birbirine yaklaştırılarak karın orta hattı yeniden yapılandırılır. Kas dokusu son şeklini aldıktan sonra sarkan bölgede bulunan fazla deri ve çatlamış deri, gerildikten sonra kesilerek alınır. Germe ile göbek deliğinin yeri değiştiğinden, göbek deliğinin pozisyonu yeniden ayarlanır.

Kişide eğer fazla yağlanma var ise bu bölgeye liposakşın uygulanarak, şekil verilir. Bel hattı son şeklini alacak şekilde liposuction yapılır. Ameliyat bitiminde bölge dikiş ile kapatılır. Sonrasında fazla sıvıyı emmesi adına deri altına dren adı verilen tüpler yerleştirilir. Ameliyatın süresi hastaya ve karın germe ameliyatı türüne göre değişiklik gösterir. Son aşama olarak sonucun kalıcılığını korumak için hastaya korse giydirilir.


 
Karın germe ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyatın süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastanın karın bölgesindeki genişlik, karın bölgesindeki yağlanma seviyesi ve bu bölgedeki deri fazlalığının oranı ameliyat süresini etkileyen faktörlerdendir. Ortalama olarak tam karın germe ameliyatı uygulanıyorsa yaklaşık 2 ila 5 saat arasında sürede operasyon gerçekleşir. Mini karın germe ameliyatı ise 1-2 saat arası sürebilir.

Karın germe ameliyatı öncesinde ve sonrasında ne yapılmalı?

Karın germe estetiği veya karın yağı aldırma işlemi öncesindeki ilk muayene esnasında doktorunuz genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alır ve karın bölgesindeki deriyi daha yakından incelemek ister. Bu bilgiler doğrultusunda size en uygun operasyon belirlenir. Muayeneniz tamamlandığında operasyon günü ile karar verilerek öncesi ve sonrası süreçte sizi neler beklediği ayrıntılı olarak anlatılır. Gerekli ise çeşitli tahlil ve tetkikler istenir. Planlanan ameliyat günü beklenen saatte hastanede en az 6 saatlik tam açlıkla olmanız beklenir. Bu süreçte kan sulandırıcı ilaçlardan (aspirin, doğum kontrol hapları, bitkisel kaynaklı vitamin ve destek takviyeleri) uzak durmanız önerilir.  

Ameliyat sonrasında takip edilmesi gereken süreç doktor ile birlikte yürütülmelidir. Genellikle 1 hafta içerisinde gündelik işlere dönüş söz konusudur. İlk bir ay doktorunuzun istediği korseyi sürekli kullanmak zorunludur. Ayrıca karın bölgesinde bulunan dikişlerin zarar görmemesi için ilk bir hafta bu bölgeyi fazla germemek önerilir. Cinsel yaşama geri dönülmesi herhangi bir ağrı bulunmadığı takdirde 2 haftayı bulmaktadır.

Karın germe ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Karın germe ameliyatı sonrasında hasta 1-2 gün süre ile hastanede gözetim altında tutulur. İlk gün refakatçi desteği ile ikinci gün ise yavaş yavaş yürümeye başlayabilir. İlk zamanlar yürürken hastanın vücudunda hafif bir eğilme görülebilir fakat kısa zamanda bu durum düzelecektir. İyileşme süresi hastadan hastaya değişiklik gösterse de genellikle 4 ila 6 hafta arasında vücut kendini toparlamaya başlar. İzlerin geçmesi ise bir iki yılı bulabilir.

Hastalara ilk bir ay takması için doktor tavsiyesi ile karın korsesi verilir. Karın korsesi vücudun daha hızlı düzelmesine ve iyileşmesine fayda sağlar. Eğer gerekirse 2 hafta daha korse takılması uzatılabilir.

Karın germe estetiği riskli mi?

Her ameliyatın kendine özgü birtakım riskleri olmakla birlikte karın germe ameliyatı için diğer ameliyatlar ile aynı oranda anestezi ve cerrahi risk söz konusudur. Karın germe estetiği büyük bir cerrahi işlemdir ve ameliyat sonrası hastanın çabuk toparlanması için doktorun direktiflerine harfiyen uyulmalıdır. Nadiren olsa da deri altında sıvı birikmesi, kanama ve enfeksiyon görülebilir fakat doktor kontrolünde bu komplikasyonlar kolayca önlenir.

Karın germe ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Karın gerdirme ameliyatı olmak isteyen hastalarda en merak uyandıran konulardan birisi de ameliyat sonrasında iz kalıp kalmadığıdır. Ameliyat sonrası bikini altında kalan bölgede gizlenen sezaryen izinden biraz uzun bir iz meydana gelir. Yaklaşık 1 ila 2 yıl arasında iz görünümünde ciddi ölçüde silik görülür. Eğer belirgin görünüm devam ediyorsa bölgeye fraksiyonel lazer uygulanarak izler yok edilir.

Karın germe ameliyatı çatlakları ortadan kaldırır mı?

Karın germe ameliyatı alt karın bölgesinde varlığını sürdüren çatlakları büyük oranda azaltmaya yardımcı olur. Fakat karnın üst bölgesinde yer alan çatlaklarda bir değişiklik meydana gelmez. Vücut çatlaklarının tedavisinde fraksiyonel lazer tedavisi önerilir.

Karın germe ameliyatı kalıcı mı?

Ameliyat sonrasında hastanın kilosunda büyük oranda bir artış gerçekleşmediği sürece karın germe ameliyatı kalıcılığını korur. Özellikle kadınlarda gebelik, erkeklerde ise aşırı kilo artışına bağlı olarak karın kaslarında gerilme ile yeniden bir gevşeme meydana gelebilir ve buna bağlı olarak karın bölgesinde sarkıklık oluşur. Bu durumda bu kişiler için tekrar ameliyat planlanması gerekir.

Karın germe ameliyatı sonrası hamile kalınır mı?

Karın germe ameliyatı sonrasında hamile kalmak mümkündür. Operasyon gebe kalmayı etkilemez fakat daha kalıcı sonuç için doğum sonrası karın germe estetiği uygulanması önerilir. İşlem sonrası gebe kalmak kasların gevşemesine ve sarkmasına neden olacağı için tekrar ameliyat planlanması gerekebilir. Ameliyattan ne kadar süre sonra gebe kalınacağının bir doktor tarafından belirlenmesi doğru olacaktır.

Erkeklerde karın germe ameliyatı uygulanabilir mi?

Karın germe ameliyatı erkek hastalarda da uygulanır. Kadınlarda gebelik sonrası oluşan fazla deri ve sarkmalar ana problemi oluştururken, erkeklerde bu durum aşırı kilo artışına bağlanabilir. Karın bölgesindeki sarkmaları önlemek ve gergin ve dümdüz bir görüntüye sahip olmak isteyen erkek hastalar karın germe estetiği yaptırabilir.

Tam karın germe ameliyatı ile mini karın germe ameliyatı farkları nedir?

Tam karın germe ameliyatı kalça bölgesinden karın bölgesine kadar kas dokusunun gerildiği cerrahi işlemdir. Daha çok yoğun görülen çatlak, sarkma ve yağlanma olan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. İşlem sonucunda göbek deliği tekrar yeni estetik görünümü sağlayacak bölgeye taşınarak göbek bölgesinde düz bir görüntü elde edilmesi sağlanır.

Mini karın germe ameliyatı ise tam karın germe işleminden daha dar bir alanı kapsar. Göbek deliğinin yeri değişmez. Sadece göbek deliğinin altında kalan deriye uygulanan germe işlemiyle az miktardaki sarkmalar toparlanır ve karın yağı aldırma operasyonu ile birlikte ameliyat tamamlanır.

Mini karın germe sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Tam karın germe işlemine oranla daha kısa sürede toparlanma söz konusudur. Hastanın ilk gece hastanede yatması ve 1 ay ağır iş yapmaması önerilir. Tam karın germe ameliyatı sonrasında gözle görülür bir iz meydana gelirken, mini karın germe ameliyatı sonrasında daha minimal bir iz görülür.
 
Karın germe ameliyatı faydaları nelerdir?

⦁     Karın germe ilk etkisi karın bölgesini düzleştirerek, genek görünümü düzeltmesidir.
⦁    Kandaki trigliserit seviyesinde azalma meydana gelir.
⦁    Yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip inflamatuar hücrelerinde düşüş yaşanır.
⦁    Karın germe estetiği sonrası hastalar daha sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek beslenme ve spor alışkanlığını artırırlar.
⦁    Karın germe ameliyatı sonrası hastaların duruş bozukluğunda düzelme görülür.
⦁    Hastaların özgüveninde ve mutluluk hormonlarında artış söz konusudur.

Karın germe ameliyatı mı liposakşın mı?

Kişinin karın bölgesindeki yağlanmanın miktarı ve sarkmanın derecesine göre uygulanacak operasyon değişiklik gösterebilir. En doğru yaklaşım bir uzman doktor ile birlikte karar vermektir. Karın bölgesinde aşırı deformasyon bulunmayan hastalarda liposakşın tedavisi daha yaygın uygulanır. Fakat karın sarkması fazla ise, iki operasyonun da birlikte yapılması daha etkili sonuçlar verecektir.

Karın germe ameliyatı fiyatları Nedir?

Karın germe ameliyatı fiyatları operasyonun süresine ve doktorun tecrübesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Vücudunuzu şekillendirmek, daha gergin ve düz bir görünüme sahip olmak ve karın germe fiyatları ile ilgili bilgi almak isterseniz 02122414624 numaralı telefonu arayarak kliniğimize ulaşabilirsiniz.


 

Op. Dr. Leyla Arvas
Web Site: https://www.drleylaarvas.com
Facebook:@drleylaarvas
Instagram :@drleylaarvas
YouTube: LeylaArvas

 

Editör: Haber Merkezi