Son zamanlarda gıda zehirlenmelerinde artış söz konusu. Son olarak da Zonguldak'ta bir çift, gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakımda tedavilerine devam ediliyor.

Zonguldak'taki vakaların botulizm besin zehirlenmesi olduğu söyleniyor. Bunun kaynağı toprakta çok yaygın bulunan bir bakteri. Bu bakteri çoğalarak dünyanın en güçlü zehri haline dönüşebiliyor.

12-36 SAATTE BELİRTİLER BAŞLIYOR

Özellikle sebze, salça, et, balık ve deniz ürünleri konservelerinde, bunun yanı sıra salam, sosis, peynir gibi depolanan gıdalarda bulunmakta. Bu zehir alındıktan ortalama 12-36 saat sonra belirtiler başlar. Belirtilerin başlaması 4 saat kadar kısalabilir, 8 güne kadar da uzayabilir.

ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR

Botulizm zehirlenmesi ölüme bile neden olabilir. Belirtiler çift görme, görme bulanıklığı, aşırı güçsüzlük, yukarıdan aşağıya yayılan bir felç şeklinde ortaya çıkar. Bu felç sırasında özellikle solunum kasları da tutulduğu için hastanın ölümüne kadar giden bir tabloya sebep olur. 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ölümcül bakteriye karşı konserveler hijyen kurallarına uygun olarak yapılmalı. Konserveler konuyla ilgili uzmanların tarif ettiği şekilde, uygun sıcaklıkta, uygun basınç altında ve uygun sürede hazırlanmalı. Konserve kavanozlarının kapakları iyi sterilize edilmeli. 15-20 dakika gibi uzun sürelerde kaynatılmalı. İçine konacak malzemeler toz ve topraktan çok iyi arındırılmalı. Tüketilmesi sırasında da özellikle şüpheli görülen konservelerden uzak durulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi