Liglerin iptal edilmesine, uçuşların durmasına, okulların tatil olmasına neden olan koronavirüs salgını nedeniyle devletlerin aldığı önlemlerin yanı sıra insanlar da kendilerince önlem alıyor. Bu önlemlerin başında ise maske takmak geliyor. Peki koronavirüsten korunmak için maske takılmalı mı?

Koronavirüs (covid-19) için maske takılmalı mı? Maske takmak virüsten korur mu?

Koronavirüs için maske takılmalı mı?

Koronavirüsten korunmak için maske kullanılma mı kullanılmamalı mı? Virüslerin en sevdiği yerler nemli yerlerdir. Maske takıldığı zaman ise nefes yoluyla nemlenir. Dolayısıyla nemli yere virüsün daha fazla yapıştığı düşünülürse enfeksiyon riski daha fazla artar. Ayrıca maske takmak zahmetli bir iştir. Nefes yoluyla nemlenen ağız bölgesine takılan maskeyi düzeltmek için gün içerisinde yüzlerce kez dokunulur. Bu da enfeksiyon riskinin azalmasından çok artmasına neden olur. 

Özellikle açık yerlerde maske kullanmamak, kullanmaktan çok daha fazla yararlıdır. 

Maske kim takmalı? Maskeyi kim kullanmalı?

Virüsün en çok bulaştığı yer kapalı alanlardır. Açık havada virüsün bulaşma ihtimalı ya yoktur ya da yok denilecek kadar azdır. 

Doktor Oytun Erbaş konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde açıklıyor: "40 santimden bile bulaşmaz. Ama ben öksürüp aksırsaydım hasta olsaydım sana bulaşırdı. O yüzden öksüren ve aksıranlarla birbirinizin nefesini almayacaksınız. O yüzden öksüren ve aksıranlara maske taktırmak, hasta olanlara maske taktırıp uzakta kalmak biraz daha yeterli olur. 

En iyi koronavirüs önleme tedbiri

Dünya üzerinde 5 binden fazla ölüme neden olan ve hali hazırda 120 binden fazla da vaka sayısını bulunan koronavirüs salgını nedeniyle devletler de birçok önlem alıyor. Alınan önlemler arasında liglerin ertelenmesi, okulların kapatılması, uçuşların durdurulması gibi maddeler yer alıyor. Peki vatandaşlar koronavirüse nasıl önlem alıyor? Maske takmak koronavirüs önlemek için gerekli mi sorusuna yukarıda cevap vermiştik. 

Koronavirüs (covid-19) için maske takılmalı mı? Maske takmak virüsten korur mu?

Devletlerin aldığı koronavirüs tebdirlerinin yanı sıra kişisel olarak da tedbirlerin alınması gerekiyor. Peki en iyi koronavirüs tedbirleri neler? İ

1 - En az 20 saniye boyunca eller bileklere kadar sık sık yıkanmalı. Tırnaklar ve parmak aralarının temizliğine dikkat edilmeli

2 - Herhangi bir hapşırma veya öksürme durumunda ağzınızı tek kullanımlık mandille veya dirsek içinizle kapatın

3 - Elleri virüsün en çok etkin olabildiği göz, ağız ve buruna dokundurmamaya özen gösterin

4 - Soğuk algınlığı gösteren kişilerle aranıza 1-2 metrelik mesafe koyun

5 - Yurt dışında döndüyseniz ilk 14 günü evinizde geçirin

6 - Bulunduğunuz ortamları sıkça havalandırın

7 - Kapı kolları gibi gün içerisinde sıkça dokunduğunuz nesneleri dezenfekte edin

8 - Havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmayın

9 - Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan uzak durun

10 - Bol sıvı tüketin, uyku düzenine dikkat edin

Editör: Haber Merkezi