İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci, koronavirüse yakalanmış, verdiği mücadele sonucunda hastalığı yenmeyi başarmıştı.

erekeci, bu bitkisel ürünlerin hastalığı tamamen tedavi etmeyeceğini ancak bağışıklığın güçlenmesi için kullanılabileceğini söyledi.

Terekeci, Sözcü'ye verdiği demeçte bu ürünlerin yalnızca tamamlayıcı olduğunu,  özellikle enfekte olan kişilerin ilaç tedavisini kesinlikle reddetmemeleri ve aksatmamaları gerektiğini açıkladı.

Terekeci hastalığa karşı vücut direncinin güçlenmesi için; zerdeçal, yeşil çay, deve dikeni, ekinezya, çörek otu yağı gibi besinlerin tamamlayıcı tedavi amaçlı kullanılabileceğini, C – D vitamini ve çinko takviyesinin de yine bağışıklı sistemini olumlu anlamda etkileyeceğini söyledi. 

Hastalığa karşı özellikle zerdeçal kullanımının etkili olabileceğini belirten Terekeci, zerdeçal ile ilgili yapılan çalışmalar olduğunu, bu çalışmalarda solunum yolu enfeksiyonu virüslerinde zerdeçalın etkili olduğunun ortaya konduğu ifade etti.

Terekeci,  “Mesela Quercetin dediğimiz bir madde var. Bu, elmanın kabuğunda, soğanda, brokolide, domateste, çilekte ve tüm yeşilliklerde var. Son derece ulaşılabilir. Yapılan bazı çalışmalarda zerdaçal da dahil olmak üzere birçok ürün antiviral ajan dediğimiz ilaçlarla aynı etkiyi gösteriyor. Tabii şu da var, bitkisel ürün diye masum olarak algılamayalım. Bu ürünler ilaçlarla zararlı bir şekilde etkileşebilirler. Örneğin zerdeçal kanı sulandırır, yani kan sulandırıcı bir insan zerdeçal da alırsa kişinin vücudunda kanamaya olan meyil artar. Ama şunu bilmemiz lazım, doktor kontrolünde, hekimlere danışarak kullanılmalı. Bir de bu ürünler eczanelerde Sağlık Bakanlığı'nın değil, Tarım Bakanlığı'nın onayı ile reçetesiz olarak satılıyor” dedi.

Terekeci, ekinezyanın antimikrobik özelliği olduğunu, ekinezya kullanılırsa hastalığın önlenmeyeceğini fakat çok daha hafif atlatılacağını ve örneğin 20 günlük hastalık sürecini 15 güne indirebileceğini vurguladı.

Bunun dışında metaglukan olarak adlandırılan maddenin mayalarda ve mantarlarda bulunduğunu söyleyen Terekeci, bu maddenin de yine bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğunu belirtti.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek üzere her gün bir çay kaşığı çörek otu yağının da tüketilebileceğini söyleyen Terekeci'ye göre çörek otu yağını sadece Covid-19 şüphesi olmayan, hastalığa yakalanmamış kişiler koruma amaçlı tüketebiliyor. Sebebiyse çörek otunda demir var ve demir fazlalığı tedaviyi olumsuz etkileyebiliyor.

Sumak suyunun da son zamanlarda çokça tüketildiğini söyleyen Terekeci, herkesin C vitamini kullanabileceğini de belirtti.

Editör: Haber Merkezi