Yaz aylarında lens kullananların zihnini meşgul eden en büyük sorudur “Lens ile denize girilir mi?” sorusu. Çünkü herkes gibi bütün kış yazın denize veya havuza girmeyi hayal etmiştir. Ancak büyük gün geldiğinde denize girmeden, bütün kış hayalini kurduğu o soğuk sulara kendini atmadan önce kişinin zihninde “Lensimi çıkardım mı?” , “Lens ile denize girebilir miyim?” veya “Lensime su geldi mi?”, “Lense su gelirse ne olur?” gibi sorular kulaç atıyordur şüphesiz. Bu soru ve lens ile ilgili her sorunuz için Lens Optik ’i ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen kış ayı yeni bitti, bahar yüzünü göster belki de yaz geldi ve siz tatil valizinizi hazırladınız, denize girmenize saatler belki de dakikalar kaldı. Bu yazıyı okuyorsanız aklınızda tek bir soru var:

“Lens ile denize girilir mi?”

Düşlediğiniz ve girmeyi planladığınız su, deniz veya havuz, ne kadar temiz olursa olsun lens ile denize girmek, göz sağlığınız düşünüldüğünde göz doktorlarının pek önermediği bir durumdur. Çünkü lens gözdeyken denize veya havuza girmek ya da lensinize su gelmesi durumunda geçici de olsa suyun gözünüze temas etmesiyle görme bozukluğu yaşamanız mümkün.

Özellikle kontakt lens kullananların lensleri ile denize veya havuza girmemeleri gerekir ki, bunun sebebi kontakt lenslerin gözünüze yapışmıyor olmasıdır. Günlük yaşantınızda herhangi bir sebepten ötürü lens gözünüzdeyken düşmüyor olabilir ancak su ile temas ettiğinizde artan basınç ile lensinizi gözünüzden düşürebilir veya kaybedebilirsiniz. Bunun yanı sıra durumu göz sağlığınız açısından ele alacak olursak, sudaki bakteri, virüs ve mantarların lens ile denize girmeniz durumunda gözünüzde olası göz enfeksiyonlarının oluşumuna sebebiyet verebilir. Havuz ya da deniz suyuna temas edilen lensler olası göz enfeksiyonu riskini ortadan kaldırmak adına dezenfekte edilerek tekrar kullanılmamalı ve atılmalıdır.

Bu yazıyı okuyup umutsuzluğa kapılan “İyi de ben lens kullanmadan göremiyorum, denize girdiğimde bu durum beni olumsuz etkiliyor.” diyenleriniz var ise, denize deniz gözlüğü, havuz gözlüğü ya da yüzücü gözlüğü ile girebilir, riski minimalize edebilirsiniz.

“Ben deniz gözlüğü de kullanamıyorum, ancak lens takma zorunluluğum var.” diyenler de olabilir. Onlar için olası çözüm suyun altında gözlerini kapatmak ya da günlük lens tercihi yaparak su geçirmeyen bir deniz gözlüğü takip o şekilde lens ile denize girme riskini göze almak olacaktır.

Diyelim ki lens ile denize girdiniz ve lensinizin suya temas etmesi ile gözünüz enfeksiyon kaptı. Bunu nasıl anlayacaksınız?

Lensten Mikrop Kapma Belirtileri:

“Lensten mikrop nasıl kapılır?” ya da “Lensten mikrop kapma belirtileri nelerdir?” diye sorduğunuzda göz hastalıkları uzmanlarının cevabı şüphesiz şu olacaktır:

“Lens ile denize girmek, lens ile uyumak, lens bakımının düzgün yapılmaması ve gerekli dezenfeksiyonun sağlanmaması, aylık değişim lensleri süresinden uzun kullanma gibi nedenler en sık lensten mikrop kapma sebepleridir. Korneanızın lensten mikrop kapması en önemli kontakt lens komplikasyonudur denebilir.”

Lensten mikrop kapma belirtileri ile şu şekilde sıralanabilir:

  •  Gözde tarifsiz bir ağrı
  •  Batma hissi
  •  Gözde sebepsiz sulanma
  •  Yaşanan ışık hassasiyeti
  •  Gözde belirgin bir kızarıklık veya kanlanma
  •  Çapaklanma ve gözde yaşanan akıntı durumu

Herhangi bir sebepten ötürü lensten mikrop kapma belirtilerine sahipseniz ve bu gibi durumlarda ne yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa, öncelikli olarak göz doktorunuza acilen danışmalı ve lens kullanımına hemen son vermelisiniz. Daha önce kullandığınız bir göz damlası varsa yine göz doktorunuza danışarak onu kullanabilir ya da evde çay gibi göz hastalıklarında mikrobu kıran bir yöntem olarak demlenmiş çayın soğuk hali ile bir pamuk yardımıyla gözünüzü kapatarak pansuman yapabilirsiniz.

Lensten Mikrop Kapma Durumuna Bitkisel Çözüm

Bir göz doktoruna başvurana kadar denizde yüzme hayaliyle ya da başka bir sebeple lensinizin sebebiyet vermiş olduğu mikrop kapma, göz enfeksiyonu durumunda elde olanlar ile bitkilere başvurabilir, derdinize bitkisel bir çözüm bulabilirsiniz.

Bitkisel yollara başvurmadan önce olası enfeksiyon hemen tedavi edilmezse gözün içindeki retina, kan damarları ya da optik sinirler zarar görmüş olabileceği için öncelikle göz doktorunuz ile görüşmeli, bu süreçte de belirtileri azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için bitkisel yollara ikincil olarak başvurmalısınız.

1. Çay Yaprakları: Çay yaprakları içerisinde göz enfeksiyonlarını tedavi edebilecek en bakteriyel bileşeni barındıran bir bitkidir. Ilık ya da soğuk olarak demlenmiş çay torbasını gözünüzün üstünde 10-15 dakika kadar tutarak pansuma yapmanız gözünüzdeki çapaklanmaya ve akıntıya iyi gelerek, kanlanma ve kızarıklığı azaltarak göz enfeksiyonunuzun tedavisinde yardımcı olur.

2. Bal: Enfeksiyona sebebiyet veren bakterilin öldürülmesinde etkili bir diğer bitkisel anti-bakteriyeldir. Balı su ile karıştırılıp, kaynatıldıktan sonra ılık bir şekilde bir pamuk yardımıyla gözünüze pansuman yapabilirsiniz.

3. Papatya Çayı: Gözdeki acı ve kaşıntı hissini yok etmesi ile göz enfeksiyonunun iyileşmesine katkı sağlayan yatıştırıcı etkisiyle papatya çayını da yine kaynatıp beklettikten sonra bir pamuk ya da bez ile gözünüzün üstüne kapatarak pansuman yapabilirsiniz.

4. Keten Tohumu: Alternatif tıbbın içerisinde önemli bir yere sahip olan keten tohumu, gözdeki kaşıntı hissini azaltarak, enfeksiyon yüzünden oluşabilecek inflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Bir çay kaşığı keten tohumunun bir bardak suyla kaynatılması sonucu ilgili karışım demlendikten sonra karışıp süzülüp bir bezin içerisine yerleştirilmesi ve bezin yaklaşık yarım saat kadar gözün üstünde dinlendirilmesi gerekmektedir.

5. Gül Suyu: Hem cilt temizliğinde hem de göz temizliğinde güvenle kullanılan gül suyu, göz enfeksiyonu içinde tercih edilebilecek mükemmel bir seçenektir. Gül suyunun her gün göz damlası gibi göze damlatılması ile gözün içerisindeki yabancı maddeciklerin, mikropların dışarı atılması kolaylaşır ve böylelikle göz enfeksiyonunun iyileşme süreci hızlanır.

6. Hindistan Cevizi Yağı: Son yıllarda her alanda kullanımı artan Hindistan cevizi yağı göz enfeksiyonunuzun iyileşmesi için de kullanabileceğiniz bitkisel yöntemlerden biridir. Hindistan cevizi yağı içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduran esansiyel bir yağdır. Bu özellikleri sayesinde gözündeki kızarıklık gibi belirtileri iyi gelerek, kaşıntı hissinin azalmasına katkı sağlar.

“Lens ile denize girilir mi?” sorusu ile başlayan sorumuz günün sonunda tüm olası senaryoları da hesaba katarak deniz hayali kuran siz okuyucuların yorumuna ve seçiminize bırakılmıştır.

Keyifli ve sağlıklı günler…