American Journal of Medicine'de yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar, kafeinli içeceklerin migreni tetikleme olasılığını araştırdı. Sonuç olarak kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin bir veya iki kez tüketilmesi baş ağrısına neden olmuyor. Anca üç bardak ve daha fazla tüketimde o gün ve bir sonraki gün migren ağrısı ihtimali artıyor.

Migren Araştırma Vakfı (MRF) migrenin dünyadaki en yaygın üçüncü hastalık olduğunu belirtti. Yapılan araştırmada 98 yetişkin, her sabah ve akşam, 6 hafta boyunca elektronik ankete katılarak her gün içtiği kafeinli içeceklerin sayısını kaydetti. Aynı zamanda o gün içtiği bardak sayısına oranla aynı gün veya bir sonraki gün başında ağrı olup olmadığını raporladı. Bunları raporlarken kullandığı ilaçları ve rahatsızlıklarını da kaydetti.

ÇOK SAYIDA KAHVE İÇMEK MİGREN AĞRISINI TETİKLİYOR

Bilim insanları kafeinli içecek tüketildiği ve tüketilmediği günlerde yaşanan migren ağrılarını karşılaştırdı. Sonuçlara göre 3 kafeinli içecek tüketen kişilerin o gün migren ağrısı yaşama ihtimali yüzde 27'ydi. Katılımcılar ayda ortalama 5 baş ağrısı yaşadı ve yüzde 66'sı günde bir yahut iki kafeinli içecek tüketti.

Bulgular, Florida Atlantik Üniversitesi ve Harvard Tıp Fakültesi tarafından yakın zamanda yayımlanan, yatmadan hemen önce kahve veya çay içmenin uyku kalitesini etkilemediğini belirten yakın tarihli bir rapordan hemen sonra çıktı.

YATMADAN ÖNCE KAHVE İÇMEK UYKUYU ETKİLİYOR MU?

Araştırmacılar gönüllü 785 kişiyi toplam 5 bin 164 gün ve gece izleyerek ne kadar kafein, alkol ve nikotin tükettiklerini kayıt altına aldı. Araştırma ekibi daha sonra bu verileri, katılımcıların uyku süresini ve uyku verimliliğini kaydeden bilek sensörlerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırdı.

ETKİSİ YOK

Çalışmada, nikotin ve alkol uykuyu bölerken, kafeinin uyku üzerinde etkisinin olmadığı görüldü. Çalışma ayrıca yatmadan önce içilen bir sigaranın uykuya dalmakta zorluk çekenlerde toplam uyku süresini 42 dakika, gece boyunca sigara kullanımının da uyku süresini yaklaşık 43 dakika azalttığını gösterdi. Spadola, "Uyku öncesi 4 saat içinde kafein alımı ile uyku parametrelerinin hiçbiri arasında ise bir ilişki gözlemlemedik." ifadesine yer verdi.

Araştırmanın, kahve ve çayın uykuyu kaçırdığı yönündeki yaygın inanışın tersine şaşırtıcı sonuçlar sunduğuna işaret edildi.

Editör: Haber Merkezi