Çin’in Wuhan kentinde patlak veren, sonrasında Avrupa’da, yakın zamanda da İran’da can kayıplarına neden olan koronavirüsten en çok etkilenen kişilerin yaşlı erkekler olduğu ortaya çıktı.

Hepsi deniz ürünleri pazarına gitmiş

Virüsün epidemiyolojik ve klinik özelliklerini netleştirmeye yönelik yeni bir araştırma sonucu paylaşıldı. 1-20 Ocak 2020 tarihleri arasında hastalığa yakalananlardan 99 kişiden 49’unun Huanan deniz ürünleri pazarına gittiği ve kişilerin yaş ortalamalarının 55.5 olduğu 67’sinin erkek, 32’sinin ise kadın olduğu öğrenildi.Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık hastalığın bünyede nasıl seyrettiği ve yaşlı erkeklerin neden daha büyük risk altında olmasıyla ilgili "Coronavirüs’ler insanlara ve birçok hayvan türüne bulaşabilen RNA virüsleridir. İnsanlarda soğuk algınlığından zatürreye kadar çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilirler. 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni coronavirüs ile ilgili henüz yeterli seviyede araştırma bulunmuyor ancak her yeni araştırmanın sonucu hem virüsü anlamamız hem de tedaviye ulaşma noktasında önem taşıyor. Son yapılan araştırmanın sonuçlarını da incelediğimizde, 2019-nCoV enfeksiyonunun kümelenme başlangıçlı geliştiğini bize gösteriyor. Ayrıca virüsün komorbiditesi olan yaşlı erkekleri etkileme olasılığının daha yüksek olduğu ve akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ölümcül sonuçlar doğurabilecek solunum yolu hastalıklarına neden olabildiği de görüldü. Daha önce yapılan araştırmalardan da yeni coronavirüsün çok hızlı gelişim gösterdiğini ve ağır bir akciğer enfeksiyonuna dönüştüğünü biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaşlı erkeklerde riski daha yüksek

Hastaların hali hazırda 50’sinin kardiyovasküler sistem, serebrovasküler sistem, sinir sistemi, endokrin, sindirim sistemi ile ilgli kronik hastalıkları olduğu fark edildi. Hastalıktan korunmak için ise alınabilecek önlemler tamamen hijyen ile alakalı. Kalabalık ortamlardan kaçınmak, iyi beslenmek, düzgün ve iyi uyku almak, kişisel hijyene önem vermek. Bütün bunların dışında bulunduğumuz ortamdaki havayı sürekli tazelemenin çok önemli olduğu öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi