Japonya Üniversite Halk Sağlığı Okulu'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, 40-79 yaşları arasında toplam 36.499 erkeği kapsadı. Diyet (mantar tüketimi dahil), fiziksel aktivite, sigara içme gibi yaşam tarzı seçimleri hakkında bir anket doldurmaları istendi.

Erkeklerden ayrıca eğitim, aile ve tıbbi geçmişleri hakkında bilgi vermeleri istendi.

EN AZ HAFTADA 1-2 KEZ MANTAR YENİLMELİ

Araştırmacılar, bir grubu 24, diğerlerini 13 yıl boyunca takip ettikten sonra, haftada bir ya da iki kez mantar yiyenlerin, ne kadar meyve ve sebze ya da et ve süt ürünleri yediğine bakılmaksızın, prostat kanseri gelişme riskinin yüzde 8 daha düşük olduğunu tespit etti. Daha çok yani haftada üç veya daha fazla mantar tüketenlerin riski ise yüzde 17.

Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan bulgular, erkekleri etkileyen en yaygın kanser türlerinden biri olan prostat kanserinde mantar yemenin riski azaltması arasında bir ilişki olabileceğini öne süren ilk bulgu.

PROSTAT KANSERİNİ ÖNLEME POTANSİYELİNE SAHİP

Araştırmacı Dr. Zhang Shu, “Tüp çalışmaları ve canlı organizmalar üzerinde yapılan çalışmalar, mantarların prostat kanserini önleme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Ancak insanlarda mantar tüketimi ile prostat kanseri arasındaki ilişki daha önce hiç araştırılmamıştı. Bildiğimiz kadarıyla, bu, mantarların prostat kanserini önleyici potansiyelini popülasyon düzeyinde gösteren ilk kohort çalışması. Çalışmamız düzenli mantar tüketiminin prostat kanseri riskini azaltabileceğini öne sürmesine rağmen, sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin alışveriş sepetinizi mantarlarla doldurmaktan daha önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi.

Dr. Zhang Shu, mantarların iyi bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı, özellikle de L-ergotionin olduğunu, strese karşı mücadeleye yardımcı olduğuna inanıldığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi