Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Koca ile yaptığı görüşmeyi aktarırken, "Bakan’a günde kaç defa elini yıkadığını sordum. “Birkaç saatte yıkamak lazım” dedi. Kendisi de öyle yapıyormuş. “2-3 saatte bir yıkıyorum” dedi" ifadeledrini kullandı.
 

Koca, test merkezlerinin yaygınlaştırılacağını belirtirken, "Test herkese yapılacak mı?" sorusunu şu şekilde cevapladı:
“O doğru değil, klinik bulgu varsa test yapılacak. Örneğin siz normalde testi yaptırdınız, baktınız hiçbir bulgunuz yok. Negatif çıktı ama sonradan pozitif çıkanlar da var. Çin’de de öyle olmuş. Negatif çıkan, sonra pozitif olan var, Aytaç Paşa gibi. Diyelim ilk aşamada büyük oranda negatif çıktı. ‘Bende yok’ diye rahat davranacaksınız. Bu test yanlışa sevk edebilir. Başkalarına gidip bulaştırabilirsiniz. O nedenle üç gün sonra testi tekrarlamak gerektiği söyleniyor. Çünkü üç gün sonra çıkabilir. Bizde de doktorlarımız testi yaptığımız kişiyi üç gün sonra tekrar çağırıp bir daha teste tabi tutacak. Bu arada siz negatif diye her tarafa gittiniz. O da ayrı bir risk oluşturabilir. Onu engellemeye çalışıyoruz. O nedenle herkesin baştan kendisini izole etmesi lazım. Hastalık bulgusu olmasa da... Olağanüstü hal deniyor. Olağanüstü hal mi? Herkes kendi olağanüstü halini oluştursun. Bunun önünde hiçbir engel yok. Biz ne kadar sıkı durabilirsek o kadar üstesinden gelebiliriz, yayılımını önlemiş oluruz."

 

Koca, 2-3 haftanın çok önemli olduğunu belirtirken, “Soruyorlar, OHAL ilan edecek misiniz diye. OHAL ilanına gerek yok. Sen kişisel OHAL’ini ilan et, tedbirini al. 14 günde kesin sonucuna ulaşılıyor, vaka ortaya çıkıyor. Onun için en önemli şey sıklıkla elimizi yıkamak” dedi.