İşlem gören gıdaların insan sağlığı için tehdit oluşturduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre en çok tüketilen hazır gıdalardan poşet çaylar, içilen fincana milyonlarca mikrop bulaştırıyor.

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Hazır poşet çayların dışına kaplanan malzemenin mikroplastik parçalar yaydığını ve bunun uzun vadede insan sağlığını fark edilmeden etkilediği gözlemlendi. Bir poşet çaydan 11.6 milyar civarında mikroplastik parçanın fincana yayıldığı tespit edildi.

MİKROPLASTİK PARÇA YAYIYOR

McGill Üniversitesi’nde görev yapan Nthalie Tufenkji ve ekibi, mikroplastik maddeler içeren diğer gıdalara göre hazır çayların çok daha fazla mikroplastik parça yaydığı sonucuna vardı. Tufenkji, “Nispeten yüksek miktarda mikroplastik içeriğine sahip olan sofra tuzunun bir gramında yaklaşık olarak 0.005 mikrogram plastik bulunuyor. Bir fincan çaydaki plastik miktarıysa 16 mikrogram” dedi.

SU PİRELERİNDE TEST EDİLDİ

Tufenkji ve ekip arkadaşları, dükkân ve işletmelerden aldıkları dört farklı poşet çay üzerinde deneyler yaptı. 95 derece ısıdaki suda çayı bekleten ekip, poşet çayların eklendiği suların içine su pireleri atarak davranışlarını gözlemledi. Bir süre sonra pirelerde gelişimsel bozuklukların meydana geldiği fark edildi. Tufenkji, insanların araştırma sonuçlanana dek plastik poşet çayları kullanmamasını, organik malzemeden yapılan poşet çayların tercih edilmesini önerdi.

Editör: Haber Merkezi