Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs salgını etkisini gösterirken, aşı gündemdeki en önemli konu oldu.

Aşıyla birlikte yan etkileri de merak uyandırdı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki yazısında aşının yan etkileriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

- Sinovac aşılarının Faz 3 çalışmaları eylül başından bu yana devam ediyor. Çalışmaları yürüten ekibin sorumlusu Prof. Dr. Serhat Ünal’a göre aşı sadece yüksek bir etkinlik oranına sahip değil, aynı zamanda oldukça önemsiz ve çok düşük oranda yan etkiler oluşturmasıyla da umut vaat ediyor. Bizdeki çalışmalarda baş ağrısı, yorgunluk, aşı yerinde kızarıklık ve ağrı dışında ciddi bir sorun yaşanmamış. Aradan 3 aya yakın bir zaman geçmesine rağmen can sıkıcı hiçbir yan etkiye rastlanmamış. Bu da sevindirici bir haber.

Müftüoğlu, bugünkü yazısında bir okurunun "K2 vitamini" ile ilgili sorusunu da şöyle yanıtladı:

- K2 vitamini D vitamini ile ortaklaşa çalışan önemli bir doğal mucize. Kalsiyumun kemikler ve dişlere giderek oralarda birikmesini teşvik ediyor. Bir başka işi de kemik tamir ustası osteokalsin isimli proteini aktive etmek. Ayrıca K2, yumuşak dokularda kalsiyum birikmesini önleyen bir süpürge gibi de çalışıyor. Kalsiyumun böbrekler ve kan damarları gibi alanlarda birikmesine engel olan bir proteini aktive ederek böbrek taşı ve damar kireçlenmesi gibi kalsiyum birikimine bağlı sorunlara da engel oluyor. Kısacası, yeterli K2 vitamini stokuna sahip olmak sağlığımız için vazgeçilmez bir ayrıntı.

Prof. Müftüoğlu, yazısının son bölümünde ise bağışıklığı güçlendiren 6 bitkisel desteği de sıraladı:

- Beta karotel
- Ekinezya
- Çörek otu
- Ihlamur
- Karamürver
- Umklaoba

Editör: Haber Merkezi