Kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alan ve orta yaşı geçmiş her erkeği kaygılandıran prostat kanserinin bazı besinler yoluyla direkt tetiklendiği belli oldu. Beslenme düzeninin kanser gelişimini doğrudan etkilediği öne süren McGill Üniversitesi Tıp Araştırma Merkezi uzmanları, doymuş yağ tüketiminin kanserli hücrelerin gelişimine neden olduğunu açıkladı.

NORMAL HÜCREYİ KANSERLİ HÜCREYE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Uzmanların açıklamasına göre, normal bir hücreyi kanserli bir hücreye dönüştüren genlerden MYC onkogeninin ekspresyonunu taklit etmesine neden olan fazla doymuş yağ tüketimi, prostat kanserinin oluşumunu hızlandırıyor. 319 hastayı takibe alan uzmanlar daha fazla doymuş yağ tüketenlerin ekspresyon seviyesinin daha az doymuş yağ tüketenlere göre 4 kat fazla olduğunu gösterdi.

BU BESİNLERE DİKKAT 

Uzman ekipten Dr. David Labbe “Prostat kanseri hastalarda, prostat bezi hem tümörlü hem de sağlıklı hücreler barındırıyor. Biz, doymuş yağ tüketiminin sadece tümör dokusunun transkripsiyon faktörlerini etkilediğini ortaya çıkardık” diye aktardı. Kısacası doymuş yağ, sağlıksız yağ tüketiminin tümör dönüşümünü etkiliyor. Çözüm olarak fazla yağ tüketimini minimize eden diyetler öneren uzmanlar, kırmızı et, birçok hazır gıdada bulunan palmiye yağı, hindistan cevizi ve süt ürünlerinde doyMuş yağın fazla olduğunu ve bu besinlere dikkat ederek bir diyet planı yapılması gerektiğini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi