Koronavirüs bütün dünyayı etkisi altına alırken, ölü sayısı her geçen gün artıyor. Ülkemizde ise koronavirüs vakasına rastlanmadı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün de koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu.
 

Türkiye'de koronavirüs olduğu iddialarının doğru olmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İran karantinada geç kalmasaydı, bölgeye yayılmayacaktı. Önlemler yeterli olmadığı için 106 ülkeye yayıldı. Biz de önlemlerde gecikseydik İtalya gibi olabilirdik.  Tedbirsizlik yüzünden virüs ülkemizin etrafını kuşattı. Şu an tespit edilmiş bir vakamız yok. Şüpheli hastası sayında artış var. 2 binin üzerinde vakadan numune alınıp bakıldı ama virüs çıkmadı. Yurt dışından gelen 60 yaş üstü vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasın" ifadelerini kullandı.

Koca şöyle konuştu:

- Avrupa bu süreçte hiç tedbir almadı. İtalya ile hiçbir Avrupa ülkesi ilişkisini kesmedi. 106 ülkede koronavirüs tespit edildi.

İran ile 16 gün önce sınırlarımızı kapatmamış olsaydık, haftalık 50 bin kişi Türkiye'ye girecekti. Şu an biz burada Türkiye'nin bir çok bölgesinde bu salgını görüyor olacaktık. Çünkü o gelecekler arasında 4'te bir oranında virüsü taşıyanlar olacaktı. 

- Bu süreçte sorun küresel halk sağlığı sorunu haline geldi. 106 ülkede görülmüş olması Türkiye'de bu süreçte görülmemiş olması, hiç bir ülkenin ilişkilerini kesmede katı davranmamış olmasıdır. Biz de gecikmeli kapatsaydık, İran ve İtalya haline gelirdik. 

- Bu salonda bulunan hiç kimsede hepatit B veya sarılık hastalığı yok diyebilir miyim, diyemem. Tetkikler yapılınca diyebilirim.

- Bizim vatandaşımıza söylediğimiz, şu an tespit edilen bir vaka olmadığıdır. Yurt dışında ülkemiz giderek sarıldı. Avrupa'da sayı giderek artacak, İskandinav ülkelerine doğru yayılacak. Sorun küresel, mücadelemiz ulusal.  

-Türkiye'de tespit edilmiş bir vaka yoktur. 2 binin üzerinde şüpheli vaka üzerinde çalışıldı. Hiç birinde pozitif test sonucunun olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. 

Virüs ülkemize gelecekse yurt dışından yeni girişlerle olacaktır. Virüsün Avrupa'da görülmesi burada yaşayan vatandaşlarımız için uyarıyı yapmamızı gerektirmektedir. Bu ülkelerdeki tedbirlerin yetersiz olması sebebiyle vatandaşlarımızın kişisel tedbirlerimizi almalarını öneriyorum.

- Yurt dışında avrupada olan vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerenden çıkmalarını, çıkılacaksa maske kullanarak çıkmalarını, hastalık belirtisi olunca da hemen sağlık kuruluşuna müracat etmelerini özellikle ifade etmek istiyorum. 

Editör: Haber Merkezi